Таємниці подільської кухні: Готуємо пісні страви за рецептами господинь з Хмільницького району Вінниччини
Авторка одного з рецептів ще в радянські часи отримала орден і запрошення на роботу в Москву, але залишилася в рідному селі
- Вінниця
-
30 листопада 2021 16:00

Розпочався Різдвяний піст. Depo.Вінниця пропонує пісні рецепти господинь з Хмільницького району Вінниччини, зібрані працівницею Будинку культури у Хмільнику Оксаною Гавурою і директоркою Уланівського Центр культури та дозвілля Оленою Швець.
Оксана Гавура
Горохова підлива і пиріжки з кабаком
Горохова підлива
Страви від сім’ї Оксани Ковтуненко-Гавури, жительки Хмільника, уродженки селища Вапнярка Тульчинського району:
На одну склянку жовтого гороху – три склянки води. Варити до повного розкипання. Дві цибулини порізати кубиками і підсмажити на олії, потім цибулю розтерти в макітрі з сіллю й перцем (за смаком), вкинути отриману масу в горох. На сковорідку влити пару ложок олії і вкинути три ложки борошна, смажити, постійно помішуючи, до рудого кольору. Потім влити трішки окропу і вилити все це в горох, який продовжує кипіти. Проварити ще трохи, помішуючи страву. За конситстенцією вона має бути, як рідка сметана. Гороховою підливою можна поливати рисову, гречану, пшоняну каші, макарони і картоплю.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо млинці, щоб "закрити хату від холоду і лиха зимового"
Пиріжки з кабаком
Можливо, хтось скаже, що правильно – з гарбузом, а не з кабаком, але гарбуз у багатьох районах Вінниччини називають саме кабаком.
Тісто: склянка води, чотири ложки олії, 30 грамів дріжджів, п'ять ложок цукру, дрібка солі.
Начинка: солодкий кабак дрібно натерити або порізати, додати цукру, ванільного цукру і кориці. Почекати, щоб вийшов сік, віджати його.
Замісити тісто, дати, щоб підійшло і сформувати пиріжки з начинкою. Пекти при температурі +180°С. Наприкінці випікання змастити цукровим сиропом, щоб пиріжки блищали.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо сирники з медово-малиновим соусом
Смажені огірки
Це традиційна пісна поминальна страва у Хмільнику, але готують її не тільки на поминках.
Інгредієнти: квашені огірки, квасоля, картопля, сушені білі гриби ( або інші їстівні), морква, цибуля, сіль, перець.
Квасолю зварити, квашені огірки порізати кубиками, трохи вимочити (якщо дуже кислі) і зварити окремо. Додати окремо зварені білі гриби. До вареної квасолі в каструлю вкинути картоплю, порізану кубиками. На сковороду влити кілька ложок олії і підсмажити цибулю, моркву і квашені огірки. Все з’єднати й тушкувати до готовності, перець додати наприкінці процесу приготування.
Гарбузовий суп
Страва від Галини Цегельник, жительки Хмільника, уродженки с. Сербанівка Хмільницької громади:
Картоплю і гарбуз чистять, ріжуть невеличкими кубиками, кидають у киплячу воду. Потім додають по дві ложки різних круп: рису, гречки, ячмінки (можна, які є). Далі в каструлю кидають порізану цибулю, сіль, лавровий лист, перець за смаком, зелень. У кінці приготування вливають ложки олії. Страва має бути густою. Подають гарячою.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: 10 місцевих продуктів, які можуть конкурувати із заморською екзотикою
Шупен, гречаники, голубці і куліш
Страви від Тетяни Шпак, жительки с. Кожухів Хмільницької громади:
Шупен
Це каша з різних круп: товченої перловки і пшеничної крупи. Вариться як звичайна каша у печі, заправляється смаженою цибулею з морквою (можна присмачити часником).
Гречаники
Перемелюються на м’ясорубці гриби, цибуля, додається варена гречка, сіль, перець за смаком. Все перемішують, формують котлетки і смажать на олії. Можна подавати і гарячими, і холодними.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо форшмак, в якому "цьоця Фіра" ховала приворотне зілля
Голубці з пшоном
Капустяне листя пропарюють. Пшоно варять, додають у нього підсмажену на олії цибулю з морквою і загортають в капустяне листя. Щільно украдають в казан заливають водою, додають підсмаженої моркив і цибулі, солсять перчать і тушкують до готовності.
Куліш
Для приготування потрібні пшоно, гриби, картопля, цибуля, морква, олія. Залити водою і поставити варити пшоно. Тим часом цибулю, моркву, порізані і проварені гриби підсмажити на олії, все вкинути в казанок із напівзвареним пшоном. Далі тушкувати в печі або в духовці.
Капусняк з грибами
Страва від Людмили Кобринської з с. Порик-2 (Соломірка) Хмільницької громади:
Замочити сухі білі гриби на пів дня. Воду злити, потім варити гриби 5 хвилин, знову злити воду. У трилітрову каструлю влити 2 літри води, коли вода закипить, вкинути порізану кубиками картоплю, зварені і порізані білі гриби, квашену капусту. Варити до напівготовності. Потім вкинути засмажку з дрібно натертої моркви, дрібно порізаної цибулі і ложки борошна, просмажених на олії. Сіль, перець, лаврове листя – за смаком. Подавати гарячим.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Варимо легендарну козацьку кашу з тиманівською "пропискою"
Грибні котлети
Страва від Валентини Гринчук з с. Філіопіль Хмільницької ТГ:
Сухі білі гриби вимочити, а потім зварити. Воду злити, віджати. Підсмажити пару цибулин і морквину на олії. Все перемолоти на м’ясорубці. Додати сіль, перець за смаком і одну ложку картопляного крохмалю. Ретельно вимішати, сформувати невеличкі котлетки, обвалати в борошні і смажити на олії. Подавати можна і теплими, і холодними.
Капусняк з пшоном
Страва від Лариси Діхтяренко, м. Хмільник:
У трилітрову каструлю наливаємо 2 л води, коли закипить кидаємо нарізану кубиками картоплю. Окремо відварюється пшоно і перетирається в макітрі, вкидається у каструлю. На сковороду вливаємо кілька ложок олії, підсмажуємо цибулю і квашену капусту. Все вкидаємо в каструлю. Сіль, перець – за смаком. Лист лавровий – 2 шт.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо галушки, які "самі в рот застрибують"
Картопля по-уланівськи і солодка каша з булгуру
Олена Швець, директорка Центру культури та дозвілля в Уланові Хмільницького району, пропонує рецепт карптоплі по-уланівськи і власний рецепт сніданку з булгуру.
Олена Швець зі своїм чоловіком Олексієм під час фестивалю "Картопля по-уланівськи"
Картопля по-уланівськи має цікаву історію. Насправді цей рецепт "народився" в атеїстичні радянські часи, і його походження ніяк не пов’язане з релігійним постом, але оскільки страва пісна, то господині охоче використовують рецепт у піст. Рецепт простий, але Глафіра Дорош, – кухарка, яка його придумала, – у 1965 році отримала за нього орден Трудового Червоного Прапора, а цього року в Уланові започаткували гастрофестиваль на честь легендарного рецепту. Отже...
Картопля по-уланівськи
Картоплю ріжемо начетверо, обсмажуємо у великій кількості олії (1 кг картоплі на 500 г олії) і поливаємо часниковим соусом – потовчений часник, олія і сіль. Просто, але дуже смачно!
А тепер – історія рецепту, яка за кілька десятиліть обросла чутками і перетворилася на легенду.
Подейкують, що з Москви на Вінниччину приїхав журналіст газети "Известия" – писати критичну статтю про Вінницьку область. Вінницьке партійне керівництво розуміло, що критика в центральному партійному органі означала звільнення з насидженого крісла, а тому готувалася тепло зустріти столичного гостя.
"Зустрічали" так, що журналіст не міг вранці згадати, як то було… А потім повезли у показовий колгосп в Уланові, де й пригощала гостя Глафіра Дорош. Мабуть, це було все, що міг загадти з того відрядження журналіст, бо в "Известиях" після того була опублікована тільки замітка (так тоді називали новинний жанр) про "картоплю по-уланівськи".
Сільську кухарку після того нагородили орденом Трудового Червоного Прапора і кликали на роботу в Москву, але вона відмовилася.
Пішла з життя Глафіра Дорош у 2015 році.
Глафіра Дорош. Фото: 20 хвилин
Солодка каша з булгуру
На 2 склянки води: 1 склянка булгуру, 1 середнє яблуко (очистити та порізати кубиками), 50-70 грамів солодкого гарбуза (теж порізати кубиками), 50 грамів родзинок. Варити все разом до повної готовності крупи. В тарілку можна додати мед за смаком. Мед потрібно додавати, коли каша трохи прохолоне, адже при високій температурі він втрачає свої властивості.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця
Всі новини на одному каналі в Google News
- 18:05 Частину працівників ТЦК мобілізують на фронт, - Генштаб
- 09:58Кіберполіція попереджає про нову шахрайську схему з банківськими застосунками
- 11:40В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у травні
- 21:21Іноземець вчиняв диверсії на об’єктах Укрзалізниці у Вінницькій та Чернівецькій областях ФОТО
- 17:14На Вінничиині посадовець військової частини незаконно оформив "бойові" виплати на ₴4,8 млн
- 19:27На Вінниччині сталася ДТП з автобусом: багато постраждалих
- 13:28ДТП з маршруткою на Вінниччині: Троє загиблих та 8 травмованих ФОТО
- 14:00 Кожен третій пенсіонер в Україні отримує 3 340 грн пенсії
- 12:27Вінничанин в цистерні з олією намагався потрапити за кордон (ФОТО) ФОТО
- 23:30На Великдень в Україні посилять заходи безпеки
- 22:55Посадовці Сил логістики ЗСУ та керівники комерційних структур на Вінничині наживалися на закупівлях ФОТО
- 11:26На кордоні з Молдовою зупинили таксі, яке перевозило ухилянтів
- 10:33 СБУ затримала трьох агентів РФ, що готували серію терактів у Вінниці ФОТО
- 14:16 Правоохоронці затримали 13 паліїв, які діяли на замовлення російських спецслужб: серед них мати та 16-річний син ФОТО
- 20:20Депутатка, адвокат та місцевий мешканець на Вінниччині підбурювали вдову загиблого воїна до надання хабаря за демобілізацію сина ФОТО
- 16:30Три побутові прилади, які полегшать життя з першого дня Актуально
- 23:30Через війну постраджали майже 1,5 тисячі пам’яток культурної спадщини та понад 2 200 об’єктів культурної інфраструктури
- 11:02У Вінниці заарештували заступницю начальника ТЦК та її спільника, які побили чоловіка
- 15:25Нічийний "Палац" вартістю в 63 млн грн на Вінниччині змусили взяти на баланс одну з громад