Таємниці подільської кухні: Варимо легендарну козацьку кашу з тиманівською "пропискою"
Тиманівка – стародавнє село в Тульчинському районі Вінниччини, а "засипану капусту" тут варять уже чотири сотні років
- Вінниця
-
21 жовтня 2019 18:30
У кулінарному арсеналі Олени Павлової, дослідниці подільської кухні, є страви не просто подільські, а й з більш конкретною "пропискою". Наприклад, тиманівська каша або "заспипана капуста", як її ще називають на Поділлі. Нею Олена Павлова сьогодні частуватиме читачів Depo.Вінниця.
Тиманівка – стародавнє село в Тульчинському районі Вінниччини. Кажуть, що "засипану капусту" тут варять уже років з 400, з козацьких часів. Тому іноді цю кашу ще й козацькою називають. За легендою, саме козаки з походів привезли рецепт польового наїдку, а їхні дружини облагородили його домашніми продуктами. Звісно, як завжди буває в таких випадках, рецепти в різних господинь можуть відрізнятися в деяких деталях, але основа таки одна.
Колись засипану капусту готували тільки в печі, але тепер навіть у селах піч є далеко не в кожній хаті, а в місті про це годі й мріяти. А козаки взагалі варили цю кашу на відкритому вогні. Втім, "засипану капусту" продовжують готувати і в містах, і в селах.
Що потрібно для тиманівської каші? Вода (в ідеалі – джерельна) – 1,5 л, капуста квашена – 300 г, пшоно – 200-250 г, цибуля – 1/2 головки або одна невеличка цибулина, сіль – за смаком. Для заливки: яйця – 2 шт, сметана – 250 г, борошно – 150 г, сіль – за смаком. А ще почеревина чи сало з м’ясною прорістю – (точну кількість в рецептах не вказують, але що більше, то краще: миску з кашею слід щедро покрити шкварками).
Гріємо воду разом з капустою (якщо капуста занадто кисла, то варто промити її). Ріжемо цибулю і вкидаємо в казан до капусти. Пшоно треба добре промити, можна замочити, щоб набубнявіло, а тим часом готуємо заливку. Розбиваємо в миску яйця, збиваємо їх, поступово додаючи борошно і сметану. Завдяки заливці страва буде однорідною. Коли капуста провариться трохи, додаємо в каструлю пшоно і залишаємо на маленькому вогні, не помішуючи. Хвилин на 20-30. Солимо. Що кисліша капуста, то довше вариться пшоно.
Коли пшоно звариться, тоненькою цівкою, помішуючи вариво, вливаємо заливку. Коли добре вимішаємо до однорідної маси, залишаємо кашу вмлівати. Колись це робили в печі, а в сучасних умовах можна покласти в духовку або трохи потримати на малесенькому вогні. Можна спробувавти готувати й у мультиварці. Готову кашу щедро приправляємо шкварками.
Є пісний варіант засипаної капусти: баз яєць і сметани, а лише з борошном. Його розводять водою і заливають в капусту з пшоном, так само помішуючи ложкою. А замість шкварок для пісної каші підсмажують гриби.
У багатьох селах Тульчинського і сусіднього районів (Томашпільского, Крижопільського) тиманівську кашу, як і коливо, обов’язково подають на поминках, але ця страва не вважається поминальною, готують її й до святкового столу. Кажуть, що поширена вона не лише на Вінниччині, а й, наприклад, на Хмельниччині, адже більшість господинь, переїжджаючи в іншу місцевість, не забувають про традиційні страви, які готували в їхньому місті чи селі.
Відроджуючи кулінарні традиції, в Тиманівці навіть фестивалі на честь засипаної капусти проводять. Олена Павлова бере в них участь, закликаючи пізнавати таємниці подільської кухні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця
Всі новини на одному каналі в Google News
- 21:12Підліток з Вінниччини поранив однокласника з пневматичного пістолета
- 21:27Яка ситуація із захворюваністю на грип, COVID-19 та інші ГРВІ розповіли в МОЗ
- 21:31Вибухотехніки поліції Вінниччини знешкодили уламки ворожих дронів та ракет Відео
- 12:00Як отримати "зимову тисячу"
- 21:40 Хто відповідає за графіки відключень та як розподіляється електроенергія між областями
- 20:22Військові посадовці з Вінниччини наживалися на закупівлях армійських ліжок
- 15:32Сила в знаннях 2.0: Favbet Foundation передав набори канцелярії для малозабезпечених дітей ФОТО
- 15:28У ЗСУ створюють Школу інструкторів
- 21:53Зимова підтримка: хто може розраховувати на грошову допомогу від держави
- 14:29На Говерлі травмувалася неповнолітня вінничанка
- 11:33 З листопада в Україні запроваджується ID-картка військовослужбовця: що треба знати
- 20:59Фейкові виші та студенти: у Вінниці затримали ділків, що організували "освітню" схему для ухилянтів
- 18:15 Зеленський погодив подальшу мобілізацію на воєнний стан до лютого
- 12:45В лікарні померла 7-річна дитина, яка постраждала під час атаки на Ладижин
- 10:13Внаслідок масованого обстрілу на Вінниччині є поранені, серед них дитина у важкому стані
- 09:18Після ранкової атаки в Ладижині на Вінниччині — перебої зі світлом, водою та опаленням, в обласному центрі — з електротранспортом
- 11:20В Укргідрометцентрі спрогнозували, якою буде погода в Україні у листопаді
- 10:44 Зеленський про старт опалювального сезону: тепло українцям дадуть вже сьогодні
- 11:31В Києві затримали агента ФСБ з Вінниці, що планував підпалити будівлю Інституту національної пам’яті ФОТО
Сектор

