Таємниці подільської кухні: Варимо легендарну козацьку кашу з тиманівською "пропискою"
Тиманівка – стародавнє село в Тульчинському районі Вінниччини, а "засипану капусту" тут варять уже чотири сотні років
- Вінниця
-
21 жовтня 2019 18:30

У кулінарному арсеналі Олени Павлової, дослідниці подільської кухні, є страви не просто подільські, а й з більш конкретною "пропискою". Наприклад, тиманівська каша або "заспипана капуста", як її ще називають на Поділлі. Нею Олена Павлова сьогодні частуватиме читачів Depo.Вінниця.
Тиманівка – стародавнє село в Тульчинському районі Вінниччини. Кажуть, що "засипану капусту" тут варять уже років з 400, з козацьких часів. Тому іноді цю кашу ще й козацькою називають. За легендою, саме козаки з походів привезли рецепт польового наїдку, а їхні дружини облагородили його домашніми продуктами. Звісно, як завжди буває в таких випадках, рецепти в різних господинь можуть відрізнятися в деяких деталях, але основа таки одна.
Колись засипану капусту готували тільки в печі, але тепер навіть у селах піч є далеко не в кожній хаті, а в місті про це годі й мріяти. А козаки взагалі варили цю кашу на відкритому вогні. Втім, "засипану капусту" продовжують готувати і в містах, і в селах.
Що потрібно для тиманівської каші? Вода (в ідеалі – джерельна) – 1,5 л, капуста квашена – 300 г, пшоно – 200-250 г, цибуля – 1/2 головки або одна невеличка цибулина, сіль – за смаком. Для заливки: яйця – 2 шт, сметана – 250 г, борошно – 150 г, сіль – за смаком. А ще почеревина чи сало з м’ясною прорістю – (точну кількість в рецептах не вказують, але що більше, то краще: миску з кашею слід щедро покрити шкварками).
Гріємо воду разом з капустою (якщо капуста занадто кисла, то варто промити її). Ріжемо цибулю і вкидаємо в казан до капусти. Пшоно треба добре промити, можна замочити, щоб набубнявіло, а тим часом готуємо заливку. Розбиваємо в миску яйця, збиваємо їх, поступово додаючи борошно і сметану. Завдяки заливці страва буде однорідною. Коли капуста провариться трохи, додаємо в каструлю пшоно і залишаємо на маленькому вогні, не помішуючи. Хвилин на 20-30. Солимо. Що кисліша капуста, то довше вариться пшоно.
Коли пшоно звариться, тоненькою цівкою, помішуючи вариво, вливаємо заливку. Коли добре вимішаємо до однорідної маси, залишаємо кашу вмлівати. Колись це робили в печі, а в сучасних умовах можна покласти в духовку або трохи потримати на малесенькому вогні. Можна спробувавти готувати й у мультиварці. Готову кашу щедро приправляємо шкварками.
Є пісний варіант засипаної капусти: баз яєць і сметани, а лише з борошном. Його розводять водою і заливають в капусту з пшоном, так само помішуючи ложкою. А замість шкварок для пісної каші підсмажують гриби.
У багатьох селах Тульчинського і сусіднього районів (Томашпільского, Крижопільського) тиманівську кашу, як і коливо, обов’язково подають на поминках, але ця страва не вважається поминальною, готують її й до святкового столу. Кажуть, що поширена вона не лише на Вінниччині, а й, наприклад, на Хмельниччині, адже більшість господинь, переїжджаючи в іншу місцевість, не забувають про традиційні страви, які готували в їхньому місті чи селі.
Відроджуючи кулінарні традиції, в Тиманівці навіть фестивалі на честь засипаної капусти проводять. Олена Павлова бере в них участь, закликаючи пізнавати таємниці подільської кухні.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця
Всі новини на одному каналі в Google News
- 21:40По 15 років проведуть за гратами блогер Анатолій Шарій та ексочільник поліції Вінниччини Антон Шевцов за держзраду
- 20:33Працювали на 9 областей: Викрили наркоторгівців, які щомісячно заробляло близько 5 млн грн ФОТО Відео
- 23:25Літній сезон: Медики назвали українські пляжі на яких не можна купатися
- 20:21Через кордон на надувному матраці: На Вінниччині затримали правоохоронця, що сприяв ухилянтам
- 20:40На Вінниччині чоловік дивом вижив після падіння в 10-метровий колодязь
- 20:20На Вінниччині група лікарів за гроші "робила" інвалідів (ФОТО, ВІДЕО) ФОТО Відео
- 09:58В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у червні
- 23:29У цьогорічний епідсезон в Україні перехворіло понад 4,5 мільйона людей, майже 200 померли
- 15:35Посівна на фініші: Українські аграрії засіяли 94% ярих зернових та зернобобових культур
- 09:08Економічна ефективність болтів з шестигранною головкою у великих проєктах Інновації
- 18:37Гурту "Курган і Агрегат" скасували виступи в Івано-Франківську та у Вінниці через матюки у піснях
- 19:25Огляд чохла з ремінцем ESR Orbit Hybrid Case (HaloLock) Titanium для AirPods Pro 2 Актуально
- 13:35Юнакам приготуватися: МОН змінило правила вступу у виші
- 09:20"УЗ" призначає додатковий поїзд між Києвом і Вінницею (ГРАФІК)
- 19:31Підпали у Києві та прифронтових регіонах: Правоохоронці затримали пʼятьох посібників ворога
- 08:00 Зоолог Денис Вишневський про "транзитних" ведмедів, гігантських сомів та повернення людей до Чорнобильської зони
- 12:39ДБР повідомило про підозру гендиректору "Нижньодністровської ГЕС" через розтрату майже 5 млн грн
- 08:04У "Дії" знову можна змінювати місце проживання
- 07:18"УЗ" змінює маршрути деяких приміських поїздів (СПИСОК)