Таємниці подільської кухні: Варимо легендарну козацьку кашу з тиманівською "пропискою"
Тиманівка – стародавнє село в Тульчинському районі Вінниччини, а "засипану капусту" тут варять уже чотири сотні років
- Вінниця
-
21 жовтня 2019 18:30

У кулінарному арсеналі Олени Павлової, дослідниці подільської кухні, є страви не просто подільські, а й з більш конкретною "пропискою". Наприклад, тиманівська каша або "заспипана капуста", як її ще називають на Поділлі. Нею Олена Павлова сьогодні частуватиме читачів Depo.Вінниця.
Тиманівка – стародавнє село в Тульчинському районі Вінниччини. Кажуть, що "засипану капусту" тут варять уже років з 400, з козацьких часів. Тому іноді цю кашу ще й козацькою називають. За легендою, саме козаки з походів привезли рецепт польового наїдку, а їхні дружини облагородили його домашніми продуктами. Звісно, як завжди буває в таких випадках, рецепти в різних господинь можуть відрізнятися в деяких деталях, але основа таки одна.
Колись засипану капусту готували тільки в печі, але тепер навіть у селах піч є далеко не в кожній хаті, а в місті про це годі й мріяти. А козаки взагалі варили цю кашу на відкритому вогні. Втім, "засипану капусту" продовжують готувати і в містах, і в селах.
Що потрібно для тиманівської каші? Вода (в ідеалі – джерельна) – 1,5 л, капуста квашена – 300 г, пшоно – 200-250 г, цибуля – 1/2 головки або одна невеличка цибулина, сіль – за смаком. Для заливки: яйця – 2 шт, сметана – 250 г, борошно – 150 г, сіль – за смаком. А ще почеревина чи сало з м’ясною прорістю – (точну кількість в рецептах не вказують, але що більше, то краще: миску з кашею слід щедро покрити шкварками).
Гріємо воду разом з капустою (якщо капуста занадто кисла, то варто промити її). Ріжемо цибулю і вкидаємо в казан до капусти. Пшоно треба добре промити, можна замочити, щоб набубнявіло, а тим часом готуємо заливку. Розбиваємо в миску яйця, збиваємо їх, поступово додаючи борошно і сметану. Завдяки заливці страва буде однорідною. Коли капуста провариться трохи, додаємо в каструлю пшоно і залишаємо на маленькому вогні, не помішуючи. Хвилин на 20-30. Солимо. Що кисліша капуста, то довше вариться пшоно.
Коли пшоно звариться, тоненькою цівкою, помішуючи вариво, вливаємо заливку. Коли добре вимішаємо до однорідної маси, залишаємо кашу вмлівати. Колись це робили в печі, а в сучасних умовах можна покласти в духовку або трохи потримати на малесенькому вогні. Можна спробувавти готувати й у мультиварці. Готову кашу щедро приправляємо шкварками.
Є пісний варіант засипаної капусти: баз яєць і сметани, а лише з борошном. Його розводять водою і заливають в капусту з пшоном, так само помішуючи ложкою. А замість шкварок для пісної каші підсмажують гриби.
У багатьох селах Тульчинського і сусіднього районів (Томашпільского, Крижопільського) тиманівську кашу, як і коливо, обов’язково подають на поминках, але ця страва не вважається поминальною, готують її й до святкового столу. Кажуть, що поширена вона не лише на Вінниччині, а й, наприклад, на Хмельниччині, адже більшість господинь, переїжджаючи в іншу місцевість, не забувають про традиційні страви, які готували в їхньому місті чи селі.
Відроджуючи кулінарні традиції, в Тиманівці навіть фестивалі на честь засипаної капусти проводять. Олена Павлова бере в них участь, закликаючи пізнавати таємниці подільської кухні.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця
Всі новини на одному каналі в Google News
- 20:48 Завдяки СБУ, яка викриває кротів-навідників, наші міста мають електрику, - експерт
- 20:29На Вінниччині викрили мережу збуту наркотиків у колонії на чолі з так званим "смотрящим" (ВІДЕО) Відео
- 16:59У Вінниці провели зустріч IT Meets: Головна тема — майбутнє сервісного бізнесу та роль CEO ФОТО
- 14:36AirPods Pro 3: нові можливості Інновації
- 08:33Вночі ворог масовано атакував критичну інфраструктуру Вінниччини
- 14:42Сліпий жереб і рука Реброва: "Динамо" і "Шахтар" зустрінуться в кубковому матчі на виліт перед грою в чемпіонаті
- 09:43В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у жовтні
- 21:21 Міноборони вводить автоматичну постановку на військовий облік: Кого це стосується
- 08:36Росіяни вдарили по енергетичній інфраструктурі на Вінниччині
- 13:42На Вінниччині повернули державі ділянку лісу та водний об’єкт урочища "Вороновицька дача"
- 10:47На Вінниччині викрили посадовця, з вини якого бюджет втратив 9 млн грн під час закупівлі електроенергії
- 23:23Синоптики прогнозують на 17 вересня негоду: Де очікувати злив
- 17:50 Суд взяв під варту 23-річного підозрюваного у вбивстві школярів на Вінниччині
- 13:52Штовхав і душив учнів: Стало відомо про конфлікту поведінку 23-річного вчителя, якого підозрюють у вбивстві двох школярів
- 09:10Прокурори оголосили підозру 23-річному вчителю, що зарізав двох школярів на Вінниччині ФОТО
- 19:32 Вбивство школярів на Вінниччині: правоохоронці розповіли приголомшливі деталі трагедії
- 12:51 Вбивство школярів на Вінниччині: Правоохоронці затримали 23-річного вчителя, якого підозрюють у злочині ФОТО
- 10:17На Вінниччині зарізали двох дітей. Поліція вже затримала підозрюваного
- 08:19Окупанти вранці вдарили по промислових об'єктах на Вінниччині