Таємниці подільської кухні: Три салати, які поєднають непоєднуване і здивують гостей

Рецепти не належать до традиційної подільської кухні, але записані на Поділлі і випробувані неодноразово 

Валентина Пустіва
Шеф-редактор регіональної редакції Depo.Вінниця
Таємниці подільської кухні: Три салати,…
На знімку: Селера, твердий сир і яблука: салат складається з продуктів, які, на перший погляд, не мали б опинитися в одній тарілці

У передноворічні дні, коли всі ходять один до одного в гості (навіть у карантин), важливо вміти швидко приготувати якусь страву. Бажано, щоб ця страва була не банальною смаженою картоплею, бо у святкові дні господині хочуть не поросто швидко нагодувати гостей, а й показати свої кулінарні здібності. Depo.Вінниця пропонує три салати, які готуються швидко (якщо, звісно, в холодильнику є необхідні продукти). 

Рецепти не належать на традиційної подільскої кухні, але записані на Поділлі і випробувані неодноразово. 

Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо галушки, які "самі в рот застрибують"

Перший і найпростіший запропонувала Олена Павлова, вінницька дослідниця подільської кухні, яка вже відома постійним читачам сайту. 

Зимовий салат

Салат дуже простий і готується моментально, але складається з продуктів, які, на перший погляд, не мали б опинитися в одній тарілці. Для нього потрібні приблизно в рівних пропорціях стебла селери, твердий сир і кисло-солодкі яблука (бажано – зелені, але це не принципово). Нарізаємо їх кубиками, змішуємо і заправляємо сметаною. Прикрашаємо листям, відірваним вд стебел селери. Можна не солити, адже сир, як правило, досить солоний. Можна поперчити, якщо є любителі гострого. 

Фото: Олена Павлова

Читайте також: Таємниці подільської кухні: Варимо легендарну козацьку кашу з тиманівською "пропискою"

Салат "Галявина" 

Це таке собі поле для експериментів. Головні складові – варені яйця (три штуки), сир (твердий типу голандського чи сулугуні, моцарела тощо, приблизно 150-200 г), мариновані печериці і майонез. Крім них потрібні консервовані горошок або кукурудза, свіжий болгарський перець або кисло-солодкі яблука і трохи зелені кропу або петрушки. 

Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо форшмак, в якому "цьоця Фіра" ховала приворотне зілля

Інгредієнти викладаються шарами і змащуються майонезом (змащуються, а не заливаються!). Нижній шар – тертий сир, потім – дрібно порізані перець або яблуко, далі – горошок або кукурудза, а верхній шар – тертий яєчний білок. Коли верхній шар змащений майонезом, "висаджуємо" на "галявину" мариновані печериці (при купівлі краще вибрати банку з невеличкими грибочками), а потім посипаємо натертим жовтком і прикрашаємо зеленню. Поміж грибами можна ще розкидати жменю горошку. 

Фото: Сергій Бахмутов

Читайте також: Таємниці подільської кухні: Печемо мандрики – клаптики літа посеред зими

Салат "Чоловіча сила" 

Цей салат можна подавати і гарячим, і холодним. Готується трохи довше за попередні, але теж швидко. Для нього потрібні корінь селери середніх розмірів, грамів до 400 вагою, приблизно пів кілограма курячого філе, родзинки (приблизно пів склянки, можна трохи більше) і ядра волоських горіхів (теж пів склянки). А також сіль, мелений чорний перець і мелений коріандр. 

Варимо філе і родзинки (окремо, звісно).  Поки вони варяться, натираємо корінь селери на тертці для "корейської" моркви (можна й на звичайній, але на "корейській" естетичніше), викладаємо у глибоку сковороду, поливаємо олією і трохи тушкуємо. Спочатку здаватиметься, що натертої маси забагато, але вона дуже зменшується в об’ємі під час тушкування.  Зварене філе ріжемо кубиками, горіхи ріжемо чи ламаємо (не перемелюємо). Змішуємо всі інгредієнти, солимо, перчимо і посипаємо коріандром. Якщо подавати салат теплим, то можна додати до нього гарнір, але це якщо є час і натхнення, а гості ще не вмирають з голоду. 

Фото: Сергій Бахмутов

Читайте також: Таємниці подільської кухні: 10 місцевих продуктів, які можуть конкурувати із заморською екзотикою

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme