Таємниці подільської кухні: Як приготувати просту страву із загадковою назвою "ґодзя"
Подільські господині кажуть, що найкраще ґодзя смакує на другий день
- Вінниця
-
17 жовтня 2021 15:00

Дослідниця подільської кухні Олена Павлова пропонує читачам Depo.Вінниця приготувати ґодзю на ребрах.
"Подільські господині називають ґодзю, а також ще дві схожі страви базьоню й салабан, "борщем без буряка". Ґодзя – це страва із овочів та м’яса, яку здавна готують у багатьох селах Вінничини. Секретними компонентами ґодзі є квашені огірки, які надають страві характерної кислинки, а також кмин і майоран, які роблять її ароматною. Як і більшість страв народної кухні, ґодзі варять багато, щонайменше 4-5 літрів, тобто у великих баняках на велику компанію. Автентична ґодзя готується в печі, де вона повільно вмліватиме з вечора і аж до ранку. Подільські господині кажуть, що найкраще вона смакує на другий день", – розповідає дослідниця.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо форшмак, в якому "цьоця Фіра" ховала приворотне зілля
Крім того, ґодзю нерідко називають сухим борщем, оскільки ця страва густа.
Страва проста: викладаються шарами м’ясо й різні овочі, і вони поступово тушкуються. Овочі виділяють сік, за рахунок цього страва не потребує багато жиру.
Скоромна ґодзя: спочатку обсмажуються свинячі ребра (з великою кількістю м’яса) й укладаються на дно баняка. Потім шарами: квасоля (замочена, але домліває вона разом із м’ясом), обсмажена цибуля – великими кількями або напівкільцями, нарізана й обсмажена морква, картопля, а зверху – шар хрустких квашених огірків або квашеної капусти, лаврове листя, сушений часник, майоран, кмин, сіль. Кладеться не все одразу шарами, а поступово: протушкувався один шар, а тоді додається наступний. Коли ця страва домліває, все має бути вже готовим, а капуста чи огірки – ще хрумкі. І тоді ґодзя вважалася такою, що дуже добре вдалася. Подавали страву, перевертаючи її на таріль, щоб вона так і залишалася шарами, тільки м’ясо – зверху. Чітких пропорцій немає, все залежить від розміру посудини, в якій готуєте страву.
Пісна ґодзя – те саме, тільки без м’яса.
Можна подавати страву на стіл одразу, але краще – через кілька годин і навіть наступного дня. Як уже наголошувала кулінарка і дослідниця, найкраще готувати ґодзю в печі, але тепер і в селах печі – рідкість, а в містах і поготів. Тому можна тушкувати ґодзю на повільному вогні в баняку або в сотейнику з товстим дном.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Варимо легендарну козацьку кашу з тиманівською "пропискою"
Олена Павлова за фахом історикиня, а нині предметом її досліджень є страви подільської кухні. Це не просто збір старовинних рецептів, це справді дослідження і кухні, і кулінарних традицій, і пов’язаних зі стравами подій та історій, і літературних творів, у яких описані подільські наїдки. А ще Павлова – гастрогідеса: вона проводить екскурсії й майстеркласи, розповідає й записує "гастрономічні" легенди і докладає чимало зусиль, щоб страви подільської кухні стали частиною раціону вінничан і туристичним магнітом, який притягував би гостей з інших регіонів України і з інших країн світу.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо млинці, щоб "закрити хату від холоду і лиха зимового"
Більше рецептів українською - за посиланням https://www.smakuj.com.ua/
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо сирники з медово-малиновим соусом
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця
Всі новини на одному каналі в Google News
- 20:10 Українцям дозволили множинне громадянство, але є "вето"
- 10:36Планували форсувати Дністер: На Вінниччині прикордонники затримали двох чоловіків, що мали намір втекти вплав до Молдови
- 11:40Міноборони анонсувало штрафи за порушення військового обліку в "Резерв+"
- 10:03"УЗ" призначила нові поїзди на літо (СПИСОК)
- 23:25 Українці проти територіальних поступок рф, - опитування
- 21:40Заява глави Пентагону: США зменшать військову підтримку України
- 16:09Настільні ігри для всіх: чим зайнятися вдома без гаджетів Актуально
- 21:40По 15 років проведуть за гратами блогер Анатолій Шарій та ексочільник поліції Вінниччини Антон Шевцов за держзраду
- 20:33Працювали на 9 областей: Викрили наркоторгівців, які щомісячно заробляло близько 5 млн грн ФОТО Відео
- 23:25Літній сезон: Медики назвали українські пляжі на яких не можна купатися
- 20:21Через кордон на надувному матраці: На Вінниччині затримали правоохоронця, що сприяв ухилянтам
- 20:40На Вінниччині чоловік дивом вижив після падіння в 10-метровий колодязь
- 20:20На Вінниччині група лікарів за гроші "робила" інвалідів (ФОТО, ВІДЕО) ФОТО Відео
- 09:58В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у червні
- 23:29У цьогорічний епідсезон в Україні перехворіло понад 4,5 мільйона людей, майже 200 померли
- 15:35Посівна на фініші: Українські аграрії засіяли 94% ярих зернових та зернобобових культур
- 09:08Економічна ефективність болтів з шестигранною головкою у великих проєктах Інновації
- 18:37Гурту "Курган і Агрегат" скасували виступи в Івано-Франківську та у Вінниці через матюки у піснях
- 19:25Огляд чохла з ремінцем ESR Orbit Hybrid Case (HaloLock) Titanium для AirPods Pro 2 Актуально