Таємниці подільської кухні: Як приготувати просту страву із загадковою назвою "ґодзя"
Подільські господині кажуть, що найкраще ґодзя смакує на другий день
- Вінниця
-
17 жовтня 2021 15:00

Дослідниця подільської кухні Олена Павлова пропонує читачам Depo.Вінниця приготувати ґодзю на ребрах.
"Подільські господині називають ґодзю, а також ще дві схожі страви базьоню й салабан, "борщем без буряка". Ґодзя – це страва із овочів та м’яса, яку здавна готують у багатьох селах Вінничини. Секретними компонентами ґодзі є квашені огірки, які надають страві характерної кислинки, а також кмин і майоран, які роблять її ароматною. Як і більшість страв народної кухні, ґодзі варять багато, щонайменше 4-5 літрів, тобто у великих баняках на велику компанію. Автентична ґодзя готується в печі, де вона повільно вмліватиме з вечора і аж до ранку. Подільські господині кажуть, що найкраще вона смакує на другий день", – розповідає дослідниця.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо форшмак, в якому "цьоця Фіра" ховала приворотне зілля
Крім того, ґодзю нерідко називають сухим борщем, оскільки ця страва густа.
Страва проста: викладаються шарами м’ясо й різні овочі, і вони поступово тушкуються. Овочі виділяють сік, за рахунок цього страва не потребує багато жиру.
Скоромна ґодзя: спочатку обсмажуються свинячі ребра (з великою кількістю м’яса) й укладаються на дно баняка. Потім шарами: квасоля (замочена, але домліває вона разом із м’ясом), обсмажена цибуля – великими кількями або напівкільцями, нарізана й обсмажена морква, картопля, а зверху – шар хрустких квашених огірків або квашеної капусти, лаврове листя, сушений часник, майоран, кмин, сіль. Кладеться не все одразу шарами, а поступово: протушкувався один шар, а тоді додається наступний. Коли ця страва домліває, все має бути вже готовим, а капуста чи огірки – ще хрумкі. І тоді ґодзя вважалася такою, що дуже добре вдалася. Подавали страву, перевертаючи її на таріль, щоб вона так і залишалася шарами, тільки м’ясо – зверху. Чітких пропорцій немає, все залежить від розміру посудини, в якій готуєте страву.
Пісна ґодзя – те саме, тільки без м’яса.
Можна подавати страву на стіл одразу, але краще – через кілька годин і навіть наступного дня. Як уже наголошувала кулінарка і дослідниця, найкраще готувати ґодзю в печі, але тепер і в селах печі – рідкість, а в містах і поготів. Тому можна тушкувати ґодзю на повільному вогні в баняку або в сотейнику з товстим дном.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Варимо легендарну козацьку кашу з тиманівською "пропискою"
Олена Павлова за фахом історикиня, а нині предметом її досліджень є страви подільської кухні. Це не просто збір старовинних рецептів, це справді дослідження і кухні, і кулінарних традицій, і пов’язаних зі стравами подій та історій, і літературних творів, у яких описані подільські наїдки. А ще Павлова – гастрогідеса: вона проводить екскурсії й майстеркласи, розповідає й записує "гастрономічні" легенди і докладає чимало зусиль, щоб страви подільської кухні стали частиною раціону вінничан і туристичним магнітом, який притягував би гостей з інших регіонів України і з інших країн світу.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо млинці, щоб "закрити хату від холоду і лиха зимового"
Більше рецептів українською - за посиланням https://www.smakuj.com.ua/
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо сирники з медово-малиновим соусом
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця
Всі новини на одному каналі в Google News
- 20:48 Завдяки СБУ, яка викриває кротів-навідників, наші міста мають електрику, - експерт
- 20:29На Вінниччині викрили мережу збуту наркотиків у колонії на чолі з так званим "смотрящим" (ВІДЕО) Відео
- 16:59У Вінниці провели зустріч IT Meets: Головна тема — майбутнє сервісного бізнесу та роль CEO ФОТО
- 14:36AirPods Pro 3: нові можливості Інновації
- 08:33Вночі ворог масовано атакував критичну інфраструктуру Вінниччини
- 14:42Сліпий жереб і рука Реброва: "Динамо" і "Шахтар" зустрінуться в кубковому матчі на виліт перед грою в чемпіонаті
- 09:43В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у жовтні
- 21:21 Міноборони вводить автоматичну постановку на військовий облік: Кого це стосується
- 08:36Росіяни вдарили по енергетичній інфраструктурі на Вінниччині
- 13:42На Вінниччині повернули державі ділянку лісу та водний об’єкт урочища "Вороновицька дача"
- 10:47На Вінниччині викрили посадовця, з вини якого бюджет втратив 9 млн грн під час закупівлі електроенергії
- 23:23Синоптики прогнозують на 17 вересня негоду: Де очікувати злив
- 17:50 Суд взяв під варту 23-річного підозрюваного у вбивстві школярів на Вінниччині
- 13:52Штовхав і душив учнів: Стало відомо про конфлікту поведінку 23-річного вчителя, якого підозрюють у вбивстві двох школярів
- 09:10Прокурори оголосили підозру 23-річному вчителю, що зарізав двох школярів на Вінниччині ФОТО
- 19:32 Вбивство школярів на Вінниччині: правоохоронці розповіли приголомшливі деталі трагедії
- 12:51 Вбивство школярів на Вінниччині: Правоохоронці затримали 23-річного вчителя, якого підозрюють у злочині ФОТО
- 10:17На Вінниччині зарізали двох дітей. Поліція вже затримала підозрюваного
- 08:19Окупанти вранці вдарили по промислових об'єктах на Вінниччині