Таємниці подільської кухні: Варимо борщ із вишнями і яблучний суп
Дослідниця подільської кухні Олена Павлова узагальнила різні варіанти приготування давніх подільських страв
- Вінниця
-
24 жовтня 2021 15:00
Подільська кухня має чимало особливостей. Одна з них – незвичне використання ягід і фруктів. Дослідниця подільської кухні Олена Павлова узагальнила різні варіанти приготування борщу на вишнях і яблучного супу і пропонує читачам Depo.Вінниця свої рецепти двох традиційних і незаслужено забутих подільських страв. Обидві страви пісні.
Борщ із вишнями
Для приготування борщу потрібні один буряк, дві морквини, чотири картоплини, один зубець часнику, по 200 грамів вишні і квасолі, капуста, сіль, перець, олія, сметана. Вишня – замісь звичних томатів для закислювання борщу. Як розповідає Олена Павлова, на Поділлі для закислення борщу використовували не тільки помідори, а й сметану, сливи (навіть зовсім зелені), агрус і, чи не найчастіше, вишні.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо млинці, щоб "закрити хату від холоду і лиха зимового"
Квасолю можна зварити попередньо або купити уже варену – це прискорить процес приготування. У такому разі готову квасолю додають уже наприкінці процесу. Буряк і моркву можна попередньо протушкували з олією, а можна просто по черзі кидати варити: першим кладуть буряк, який вариться довго, потім моркву, картоплю, капусту. А тим часом готуємо засмажку, яка й має надати страві особливого смаку. Спочатку обсмажуємо дрібно нарізані цибулю і часник. Після того – вишні, просто з соком (у містах вишні можна купити замороженими чи заморозити самостійно, а в селах господині часто консервують на зиму вишні у власному соку, тому це не має бути проблемою в будь-яку пору року), солимо, перчимо і тушкуємо.
Потім усе додаємо в каструлю, не забуваємо, що в нас є заздалегідь зварена квасоля, і додаємо її туди ж. Трохи проварюємо на повільному вогні разом. Нарізаємо зелень. Зелень можна додати і трохи проварити в борщі, але краще покласти в тарілку сирою. Розливаємо борщ у тарілки, заправляємо сметаною і зеленню і смакуємо.
Звісно, можна варити такий же борщ, але не з квасолею, а з м’ясом, можна тушкувати буряк і моркву, а не варити одразу, адже головна особливість цьтого борщу – засмажка з вишнями.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо сирники з медово-малиновим соусом
Яблучний суп
Рецепт не простий, а дуже простий, хоч і дуже незвичний. У невеликій кількості води слід зварити яблука, потім перетерти їх через сито або подрібнити у блендері, довести до кипіння. У склянці вершків, сметани або жирного молока розчинити дві столові ложки толокна або вівсяного борошна і поступово вмішати в суп. За смаком додаються сіль і цукор. Якщо яблука солодкі, то можна додати трохи лимонного соку, якщо кисло-солодкі – не обов’язково. У кінці процесу приготування додати ложку аджики (чайну ложку чи столову – залежить від кількості супу і від того, як хто ставиться до гострих страв).
Смачного! До нових зустрічей на кухні з Оленою Павловою!
Читайте також: Таємниці подільської кухні: 10 місцевих продуктів, які можуть конкурувати із заморською екзотикою
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця
Всі новини на одному каналі в Google News
- 08:18"УЗ" додає нові рейси по Україні: подробиці
- 22:11I рівень небезпеки: У низці областей 21 листопада синоптики прогнозують дощ та мокрий сніг
- 21:44На Вінниччині учитель створює безпілотники для захисників України. Дрони отримують імена загиблих героїв ФОТО
- 10:20СБУ затримала баристу з Вінниці, що коригував удари по Києву та намагався вчинити диверсії на залізниці ФОТО
- 17:28 Зеленський затвердив реформу МСЕК
- 19:26 "Укренерго" повертає відключення: коли діятимуть графіки
- 08:32 росіяни атакують Україну ракетами та дронами: у низці регіонів лунали вибухи, є загиблі та постраждалі ФОТО
- 09:40У НБУ вважають, що інфляція в Україні може прискоритися
- 10:35 Цієї ночі противник атакував Україну рекордною кількістю БпЛА
- 15:33У 45 років помер чемпіон з боксу В’ячеслав Узелков
- 13:22Відстрочка онлайн: Хто може скористатися новою функцією додатку Резерв+
- 22:22З початку війни в українців змінилися харчові звички: Про що мова
- 11:56У Вінниці боксери влаштували бійку зі зброєю у клубі: ЗМІ розібрали "бій" покадрово
- 00:02 Запущено, збито, локаційно втрачено: У Повітряних силах оприлюднили статистику нападу ворожих дронів за три місяці
- 12:45У Вінниці судитимуть організатора підпільної гуральні
- 12:12До Молдови на гумовому човні: На березі Дністра впіймали ухилянта та його "поводиря"
- 22:50На Вінниччині засудили ґвалтівника 83-річної пенсіонерки
- 18:30У широкий прокат виходить стрічка "ОЧІ: ЛЕГЕНДА КАРПАТ", натхненна Україною (ТРЕЙЛЕР) ФОТО Відео
- 14:03Секрети здорового харчування: як зробити раціон збалансованим? Актуально