Чий організм найбільше "відчуває весну", і чому медики давно не говорять про "авітаміноз"

Нині можна впевнено говорити хіба про гіповітаміноз – стан, яий виникає через знижений рівень вітамінів, брак того чи іншого вітаміну (а частіше – кількох), але не через його повну відсутність

Чий організм найбільше "відчуває весну",…

Одне з найбільш поширених "весняних" словосполучень  на тему здоров’я – "весняний авітаміноз". Що це таке, страшно це чи не дуже, і як з цим боротися, кореспондентці Depo.Вінниця розповідає Ольга Дзекан, доцентка кафедри внутрішньої медицини №1 Вінницького національного медичного університету імені Пирогова.

То що ж вважати весняним авітамінозом, а що ні?

– Не поспішайте називати авітамінозом вашу весняну ослабленість. Що таке авітаміноз? Це повна відсутність якогось вітаміну або кількох вітамінів. Таких станів зараз лікарі практично не виявляють. Це мало місце в давні часи, зараз – не виключене в якихось надекстремальних ситуаціях, в ізольованих умовах перебування. Нині можна впевнено говорити хіба про гіповітаміноз – стан, яий виникає через знижений рівень вітамінів, брак того чи іншого вітаміну (а частіше – кількох), але не через його повну відсутність.

Очевидно, слід конкретніше поговорити про те, що таке вітаміни. Бо всі ніби про них знають, але дуже поверхово.

– Вітаміни – це низькомолекулярні сполуки дуже різноманітної хімічної природи. Об’єднані вони назвою "вітаміни" від слова "vita" – життя, оскільки організм не може без них повноцінно існувати, тобто вони є життєво важливими для функціонування організму. Вітаміни майже не виробляються в організмі (за дуже незначним винятком) і надходять в організм переважно ззовні. Причому не тільки з їжею. Частково в цьому процесі бере участь мікрофлора шлунково-кишкового тракту, а вітамін D синтезується у шкірі під дією сонячних променів. Але самостійно, без зовнішнього впливу, організм їх не виробляє.

Вітаміни не є джерелом енергії, як іноді про це кажуть. Вони не є структурними компонентами, хоча належать до мікронутрієнтів, їх не можна об‘єднувати в групи з мікроелементами, білками, жирами чи вуглеводами.

Чому найчастіше говорять саме про весняний авітаміноз – точніше, про гіповітаміноз?

– Давайте таки про гіповітаміноз, ми ж обговорили термінологію. Весну ми зустрічаємо з радістю, але ослабленими за зимовий період, під час якого, в тому числі через короткий світловий день і брак ультрафіолету, у нас відбуваються зміни в роботі імунної та нервової систем, сповільнюються процеси регенерації клітин тощо.  У зимовий період ми вживаємо здебільшого продукти, які проходять тривалу термічну обробку, і консервовані продукти, що, врешті решт, призводить до вітамінодефіциту. Навіть свіжі овочі, які ми споживаємо взимку, вирощені в тепличних умовах і не є повноцінними за вмістом вітамінів. З приходом весни природа прокидається, і нас в організмі відбуваються певні гормональні зміни, прискорюються процеси оновлення клітин, імунна ж система перебуває у стані певного виснаження. Це вимагає більш якісного  харчування. А ті овочі і фрукти, які зберігалися з осені, до весни вже втрачають переважну кількість корисних речовин, в т.ч. вітамінів.

Читайте також: Таємниці подільської кухні: 10 місцевих продуктів, які можуть конкурувати із заморською екзотикою

Які основні симптоми весняного, і не тільки, гіповітамінозу?

– Ослабленість організму, швидка втомлюваність, дратівливість, ламкість волосся, сухість шкіри, розшаровування нігтів, денна сонливість, невисипання вночі, знижена опірність до вірусних інфекціїй, можливі висипи на шкірі, особливо у підлітків, знижена працездатність, погане орієнтування в просторі з настанням сутінок (так звана "куряча сліпота") – це найбільш поширені симптоми весняних гіповітамінозів.

Це стосується браку яких саме вітамінів?

– Найчастіше йдеться про брак фолієвої кислоти, вітамінів D і С.

Який з них найпростіше компенсувати з допомогою саме продуктів?

– Якщо немає вираженого вітамінодефіциту, обумовленого наявністю захворювань/станів, які спричиняють порушення засвоюваності вітамінів і не компенсуються при звичайному харчуванні, то можна повернутися "в норму", урізноманітнивши раціон споживаних продуктів.

Коли бити тривогу?

– Якщо незначні вищеописани симптоми гіповітамінозу не зникають після того, як ви збагачуєте своє меню, більше відпочиваєте і  буваєте на свіжому повітрі і сонці, то слід звернутися до лікаря.

Звичайно, це може бути зовсім не гіповітаміноз, а нестача мікроелементів, зокрема міді та цинку, або ж якісь інші порушення, але якщо ви не лікар, то не поспішайте з висновками, нехай це вирішить фахівець, можливо, за допомогою спеціальних обстежень. Власне, симптоми весняного гіповітамінозу неспецифічні, вони бувають при багатьох хворобах, і йти до лікаря треба ще й для того, щоб не пропустити початку якогось захворювання.

Тисячі, якщо не мільйони, людей самі собі призначають таблетовані вітамінні препарати або спокійно беруть те, що їм пропонують в аптеках просто так, без будь-яких призначень. Чи шкідливо це?

– Як правило, дози полівітамінних препаратів не перевищують денних рекомендованих доз і більшість вітамінів, крім жиророзчинних  А, D, Е, К, виводиться з сечею, тому говорити про передозування зазвичай не доводиться. Вітамінні комплекси у світі відносяться до дієтичних добавок, а не ліків. Здебільшого, можна нашкодити хіба власній кишені, тому що чимало таких комплексів недешеві. Однак, якщо дуже "постаратися" та тривало без контролю приймати вітамінні препарати, то можна отримати токсичний ефект від передозування. Скажімо, надлишок вітаміну А спричиняє прояви, аналогічні до його дефіциту – ламкість волосся, сухість шкіри, але ними не обмежується.  Так, гіпервітаміноз А може стати причиною ураження печінки, гіперостозу кісток зі схильністю до переломів, а у вагітних спричинити аномалії плоду.

Крім того, таблетовані вітамінні преапарати не можна ставити всі в один ряд. Є моно- (один) і полі/мультивітаміни (багато вітамінів в одному комплексі). Слід зауважити, що для засвоєння вітаміну А потрібний вітамін Е. В той же час вітамін В1 фактично несумісний з вітамінами власної групи – В2, В3, В6 і В12. А якщо в одній пігулці об’єднані водо- і жиророзчинні вітаміни, це має викликати у вас певні сумніви, бо як же вони тоді всмоктуватимуться? Потрібні різні умови для їх засвоєння. Втім, є новітні технології: під час створення пігулки використовується пошарове насенесння вітамінів. Тобто спочатку розчиняються ті, що нанесені поверхнево, і разом з ними – відповідна оболонка, а потім, послідовно, - решта. Відбувається це поступово в різний час у шлунково-кишковому тракті. Виготовлення таких препаратів – досить дорога технологія, тому слід розуміти, що такі препарати не можуть бути  дешевими. Майте на увазі, що самостійно без певної теоретичної підгтовки, вибрати такий "розумний" препрарат, орієнтуючись тільки на його високу ціну, неможливо. Потрібна порада лікаря.

Крім того, лікар має визначити, які саме симптоми у вас переважають, призначити обстеження і встановити, в яких саме вітамінах у вас загострена потреба. Навіть у "неалергиків" за надлишку надходження якогось вітаміну з мультивітамінного комплексу можливий розвиток, як мінімум, алергічних рекцій, а в окремих випадках – навіть аутоімунних захворювань. А людям, які мають схильність до алергій, слід бути особливо обережними з вітмінними препаратами. Самостійно вибирати і, тим паче, призначати собі препарати таким людям не варто в жодному разі, бо це якраз той випадок, коли можна серйозно нашкодити своєму здоров’ю.

Але і в разі призначення лікарем до вибору вітамінних препаратів слід таки ставитися відповідально – цікавтеся репутацією виробника.

А ще є препарати для різних вікових категорій. Справа тут в особливостях метаболізму, різних потребах, а, отже, і різних дозах вітамінів у різному віці.

Ще одна особливість – наявність хронічних захворювань. Вони можуть впливати на засвоєння тих чи інших вітамінів, іноді при цьому вживання полівітамінів взагалі є марною справою.

Ну, й вагітність і годування груддю – це стани "поза конкуренцією". В цих випадках взагалі нічого не можна собі "призначати" без консультації з лікарем.

Читайте також: Часник ще нікого не захистив від важкої форми грипу: Що треба знати про особливості цьогорічної епідемії

Якими можуть бути порушення від браку конкретних вітамінів, і як цьому запобігти?

Вітамін А (ретинолу ацетат, сімейство ретиноїдів) – один з вітамінів молодості, "вітамін зору", також відповідає за формування скелету. Як правило, симптоми дефіциту цього вітаміну - так звана "куряча сліпота" (людина погано бачить у сутніках), ламкість волосся, сухість шкіри, витоншування та розшаровування нігтьових пластин. Як поповнити? Продуктами тваринного походження: печінкою, непастерізованим молоком і молочними продуктами, морепродуктами. Є вітамін А у моркві, абрикосах, гарбузі та інших рослинних продуктах, але у вигляді провітаміну (переважно – β-каротину). Це жиророзчинний вітамін, тому краще не сік морквяний пити, а їсти салат з моркви, заправлений олією або сметаною. Любительки морквяного соку можуть довести себе до того, що шкіра, особливо ступнів та долонь, у них може стати аж темно-жовтою, а користі від вітаміну не буде. От це той випадок, коли можливий гіперпровітаміноз (гіпекератиноз), причому не з таблетованими вітамінами, а з природними. Словом, у цій справі, як і в усякій іншій, потрібна міра.

Вітамін Е (токоферол) – вітамін молодості. Відповідає за функціонування статевих залоз, мя’зевої системи. У дівчат через його брак можливі зміни менструального циклу. Інші  порушення – м’язева слабкість, швидка втомлюваність. Поповнення його в організмі також можливе зі збагаченням раціону рослинним маслом, різноманітними горіхами, авокадо.

Існує комплексний препарат АЕвіт, який містить вітамніни А і Е. Але, нагадаю, зробити призначення та обрати режим дозування  повинен лікар.

Вітамін D (кальциферол) – "сонячний вітамін", відповідає за засвоєння кальцію організмом. Нестача в організмі може спричинити появу судом, розвиток карієсу. Поповнити нестачу вітаміну D можна, вживаючи жирні сорти риби, печінку, сири, яйця. Діти, які народжуються пізньої осені або взимку і від народження мало бувають на сонці, часто мають дефіцит вітаміну D, який синтезується під дією сонячного світла. Таким дітям профілактично призначають препарати вітаміну D. Але тільки за рекомендацією лікаря. У радянські часи тув популярний рибячий жир – для профілактики рахіту. Тепер є більш "делікатні" преапарати, і їх слід викоритовувати для профілактики порушень формування кісткової тканини за призначенням лікаря.

За кількістю світлових днів на рік, можна впевнено сказати, що ми живемо у зоні дефіциту вітаміну D. Сучасні лабораторні методи дозволяють визначити рівень цього вітаміну в крові.

У жінок з настанням менопузи через брак вітаміну D може розвиватися остеопороз – підвищена "ламкість" кісток, схильність до переломів. Це, серед іншого, пов’язано з дефіцитом вітаміну D і кальцію. Вітамін D є таким собі "провідником" надходження кальцію до кісток.

Вітамін К (філохінон, фарнохінон) При його дефіциті відбуваються порушення кровотворення, підвищується кровоточивість, що найчастіше проявляється носовими та ясневими кровотечами, поганим заживленням ран. Однак, ми маємо розуміти, що часом видимі симптоми – це тільки вершина айсберга. Насправді в організмі може порушуватися чимало інших процесів, невідчутних на старті. І якщо в людини кровоточать ясна, то може кровоточити щось і всередині.

Вітамін К зазвичай синтезуватися мікрофлорою кишківника, але та там же нею і утилізується, тому він має надходити таки і ззовні. Аби профілактувати дефіцит вітаміну К, слід долучати до харчового раціону базилик, брокколі, зелень петрушки, шпинат і звичайну білокачанну капусту.

Його також містять у собі телятина та баранина. Але не пробуйте тільки у такий спосіб позбутися кровоточивості ясен, бо захопившись продуктовою вітамінотереапією, можна пропустити початок певного захворювання.

Читайте також: Вінницькі алергіки дізнаватимуться про пилок в повітрі в режимі онлайн

Вітаміни групи В – про них розповім докладніше.

В1 (тіамін) відповідає за формування нервової системи. Відомі випадки (не зараз, це з історії), коли розвивався аватаміноз цього вітаміну. Зокрема у моряків, які тривалий час вживали в їжу шліфований білий рис і мало що, крім нього, виникали "суха" і "волога" форми хвороби "бері-бері".  Це виявлялося, залежно від форми, в парезах, порушеннях мови та памяті, втраті чутливості, інших неврологічних порушеннях, розладах серцево-судинної діяльності, набряках,  і зрештою, можливою смертю від серцевої недостатності. Зараз немає таких  випадків, але випадки гіповітамінозу трапяються. Особливо це стосується людей, які сідають на дієту з метою швидко схуднути. Відмовляють вони собі в першу чергу у вуглеводах – у хлібі, а круп’яні каші часто "не люблять". Нічого страшного, якщо відмовляють собі в білому хлібі, булках, а от у хлібі з борошна грубого помолу, з цільнозернових продуктів, відмовляти собі не варто: разом зі зниженням апетиту та схудненням можна отримати зниження пам’яті, втрату чутливості у кінцівках, сухість шкіри, м’язеву слабкість, задишку.

Поповнення вітаміну В1 в організмі можливе шляхом збагачення раціону цільнозерновими продуктами, різними  злаковими, висівками, бобовими.

Вітамін В2 (рибофлавін) – вітамін росту, бере участь в процесах ранозаживлення, утворенні гемоглобіну в крові.

Брак його виявляється у запаленні слизової оболонки ротової порожнини,  зниженням або й втратою апетиту, відповідно й втратою ваги. Навесні ми можемо цим тішитися, вважати позитивом, а це може бути проявом гіповітамінозу. Можливі надмірна чутливість до яскравого світла, яке, мовби "ріже очі", тобто, світлочутливість та погане загоєння ран.

Чим поповнити дефіцит? Вживати горох, м’ясні продукти, молоко – тільки справжнє, бо тепер є навіть рослинне.

Вітамін В3 (нікотинова кислота, нікотинамід) – протипелагричний вітамін (РР). Його дефіцит – це шкірна чутливість, дерматити, нудота, розлади травлення, поганий сон вночі та денна сонливість, адже  цей вітамін впливає на регуляцію сну. Звична назва цього вітаміну, в медичному сленгу – "нікотинка".

В тих частинах світу (Італія, Іспанія), де з левовою перевагою в раціоні вживалась їжа, багата крохмалом (зокрема - кукурудза), в ХVIII-ХIХ століттях, за  умови дефіциту інших продуктів, виражений дефіцит вітаміну В3 розвивалося захворювання пелагра. Пелагра – хвороба трьох "д"дерматит (лущення, огрубіння та зміна пігментації шкіри), діарея (пронос), дисбактеріоз. Нерідко воно закінчувалося смертю (четверта "д" в англомовній літературі, від слова death – "смерть"). Зараз це досить рідкісне захворювання, але гіповітаміноз В3 буває. Поповнити брак вітаміну В3 допоможуть яйця, печінка, молочні продукти; при цьому слід зберігати баланс із фруктами й овочами.

Читайте також: Низький тиск: Чому гіпотонію не завжди лікують та в чому її плюс

Вітамін В5 (пантотенова кислота) – дефіцит цього вітаміну спричиняє зміну кольору шкіри (поява пігментних плям), випадіння та знебарвлення волосся. Поповнити його кількість в організмі можна, вживаючи м’ясо, рибу, яйця, бобові та горіхи.

Вітамін В6  (адермін, піридоксин) необхідний для нормального функціонування центральної та периферичної нервової системи. Його брак викликає млявість, апатію, втомлюваність, судоми  (переважно вночі),  дерматити, хейліт ("заїди" в кутиках роту), дратівливість,  можливі навіть порушення свідомості та виникнення психозів. Багаті на цей вітамін шпинат, грецькі горіхи та фундук, а також морква та звичайна картопля.

Вітамін В7 (біотин) входить доскладу ферментів, які регулюють білковий, жировий та вуглеводний обміни.

Симптоми його дефіциту -сухість та зміна кольору шкіри,  нудота, м’язева слабкість, сонливість, сповільнення зросту у дітей. Джерела поповнення браку вітаміну В7 – печінка, дріжжі, бобові, горіхи.

Вітамін В9  (фолієва кислота, фолацин). Фолієву кислоту призначають вагітним жінкам, бо  гіповітаміноз В9 викликає  порушення розвитку нервової ситеми у майбутньої дитини. Крім того, брак за вітаміну В9 може виникнути анемія (фолієводефіцитна анемія), втома та загальна млявість. Крім вагітних, у додаткове споживання  вітаміну В9 потребується у дитячому віці, у період інтенсивного розвитку, однак у жінок з настанням менопаузи слуд бути обережним з вітамінними добавками, які містять фолієву кислоту, адже надлишок надходження знижує кількість натуральних кіллерів- клітин імунної системи, які беруть участь у забезпеченні протипухлинного та противірусного імунітету. За різними механізмами знижують рівні вітаміну В9 протималярійні та окремі протисудомні й протипухлинні препарати, метотрексат знижує утворення в організмі тетрагідрафолата – активної форми фолієвої кислоти. Джерела вітаміну В9 - злаки, горіхи, печінка, зелень.

Вітамін В 12 (ціанокобаламінбере участь у синтезі ДНК,  кровотворенні (утворення еритроцитів), забезпеченні розвитку та функціонування нервової системи. Несчатча викликає В12-дефіцитну анемію, когнітивні порушення (неможливість засвоювати інформацію, зосередитися, розсіяна увага) аж до розвитку психозів, порушення рівноваги, відчуття заніміння та поколювання в кінцівках.

А для щоденного поповнення його дефіциту слід вживати продукти походження, зокрема телячу печінку, баранину також рибу та яйця. В рослинних продуктах його майже немає. Тому веганство – це аж ніяк не шлях до перемоги над гіповітамінозом, як декому може здаватися. На початку веганства чи сироїдіння ви досить добре почуватиметеся за рахунок запасу вітаміну В12 у печінці, однак, за кілька років чи навіть швидше, розвинуться симптоми його дефіциту. Крім веганського раціону та захворювань шлунково-кишкового тракту (хвороба Крона), дефіцит вітаміну В12властивий особам, що перенесли оперативне втручання на шлунку у складі лікування онкології або ж з метою корекції ожиріння.

Комплекси  вітамінів групи В в різних формах (ін’єкційних і таблетованих) призначають хворим з різними неврологічними захіорюваннями, ураженнями опорнорухового апарату. Вони мають певні побічні ефекти, тому лікар, як правило, призначає супутню терапію – зокрема прапарати, які регулють кислотність шлунку. Безконтрольне вживання таких препаратів може стати, наприклад, причною виразкоутвоерння у шлунково-кишковому тракті.

Читайте також: Непомітний вбивця: Чому інсульт, інфаркт та смерть можуть стати першими проявами підвищеного тиску

Вітамін С (аскорбінова кислота) – відповідає, в пешу чергу за стан імунної стстеми, опірність організму інфекціям, також за нормальне функціонування сполучної та кісткової тканини.

Про авітаміноз, викликаний відсутністю вітаміну С – цингу (scorbutus), ми всі читали. Пам’ятаємо оповідання Джека Лондона "Помилка Господа Бога" і розповіді про те, як легедарний капітан Кук рятував команду від цинги. Уява малює розхитані зуби, кровоточивість ясен, але насправді не тільки. Цинга нерідко закінчувалася смертю. Зараз цього практично не буває, але гіповітаміноз С не рідкість, особоливо навесні. Тому в цю пору, значною мірою через брак вітаміну С, має місце зниження опірності організму інфекціям, і нерідко бувають спалахи ГРВі, хоча всі вважають, що сезонна епідемія вже позаду.

При його дефіциті, крім схильності до застуд, також можливі гінгівіти (запалення ясен) і кровоточивість ясен, загальна млявість.

Запобігти браку вітаміну С нескладно. Для цього годяться шипшина, лимони, квашена капуста, зелень городня, болгарський перець, смородина. Досить поширені вітамінні  препарати для дітей. От тут можна не боятися гіпервітамінозу, надлишок цього вітаміну легко виводиться з сечею, однак не слід забувати про можливість алергічних реакцій.

Не слід забувати й про таке. Лікуючись взимку, ми нерідко використовуємо антибіотики, часто – безконтрольно і без застосування захисних перпаратів, зокрема – пробіотиків. При цьому вражається захисна мікрофлора кишківника. Такі порушення впливають на синтез вітамінів групи В та засвоюваність усіх вітамінів. Люди з порушеннями діяльності шлунково-кишкового тракту можуть перебувати в постійному стані гіповітамінозу, а навесні цей стан загострюється.

"Відчувають весну" люди, які відновлюються після травм, підлітки в період бурхливого росу, вагітні, люди, які мають хронічні інфекційні та неінфекційні хвороби, певні онкологічні захворювання, проходять променеву чи хіміотерапію, цукровий діабет. Ті, хто з різних причин вимушено дотримуються жорсткої дієти, повинні завжди радитися з лікарем щодо харчування, тим більше, щодо призначення вітамінних препаратів.

Яка профілактика авітамінозу?

– Повноцінне різноманітне харчування, достатнє перебування на свіжому повітрі у денний період доби, особливо у сонячні дні. У разі, якщо ви змушені дотримуватися дієти чи маєте алергію на якість продукти, або ж у вас наявні хронічні захворювання – радьтеся з лікарем. Якщо симптоми, притаманні весняному гіповітамінозу не усуваються  при дотриманні загальних рекомендацій – зверніться до медичного закладу для встановлення причини зміненого самопочуття.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"