Алергія в тарілці: Що потрібно знати, щоб їжа не стала отрутою

В останні десятиліття спостерігається постійне зростання кількості алергій на продукти

Валентина Пустіва
Шеф-редактор регіональної редакції Depo.Вінниця
Алергія в тарілці: Що потрібно знати, що…

Досить поширена в світі проблема – харчова алергія (ХА). Про хворобливу реакцію на певні види їжі було відомо ще Гіппократу (460-370 роки до н.е.) і Галену (131-210 роки н.е.). Минуло понад дві тисячі років, а проблема не тільки залишається актуальною, а й загострюється. На Depo.Вінниця – друга бесіда з відомим алергологом, автором посібника "Алергія в побуті" Борисом Пухликом.

Борис Пухлик – український науковець у галузі алергології, імунології й фтизіатрії, доктор медичних наук, професор. Тривалий час очолював кафедру фтизіатрії з курсом клінічної імунології та алергології Вінницького національного медичного університету імені Миколи Пирогова й Асоціацію алергологів України. Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Наскільки поширена алергія на ті чи інші продукти?

– В останні десятиліття спостерігається постійне зростання кількості алергій на продукти, переважно за рахунок зміни характеру харчування у населення різних країн, появи нових технологій переробки харчових продуктів, а також використання харчових добавок, барвників, консервантів. Якщо непереносимість їжі обумовлена імунологічними механізмами, її називають харчовою алергією (скорочено ХА). Частота ХА серед населення, на думку різних дослідників, від 0,4% до 10%. У дітей, за різними даними, вона складає 20–40%, у дорослих – 1–10% і має тенденцію до зростання. Близько 11 мільйонів американців страждають від харчової алергії і близько 200 з них помирають щороку. Багато дітей страждають від алергічних реакцій на їжу, але вважається, що до дорослого віку її "переростають". Однак до 10% дорослих людей все ж мають реакції на їжу.

Читайте також: Вибрати менше з двох зол: Відомий професор алерголог-імунолог – про щеплення від коронавірусу

Які продукти викликають алергію найчастіше?

– Той чи інший ступінь алергенності мають усі харчові продукти. Американські науковці найбільше"звинувачують" вісім продуктів: яйця, арахіс, молоко, сою, фундук, рибу, ракоподібних, пшеницю. Зрозуміло, у жителів України подібний перелік продуктів буде іншим, оскільки в них інший характер харчування.

За ступенем аллергенної активності виділяють три групи: високу (коров'яче молоко, риба (особливо морська), цитрусові, яйця, морепродукти (устриці, ракоподібні, молюски), гриби, горіхи (особливо фундук), куряче м'ясо, полуниця, суниця, шоколад, кава, какао, гірчиця, хурма, диня , ананас, гранат, ожина, чорна смородина, томат, морква, жито, пшениця, селера); середню (персики, абрикоси, червона смородина, кролик, свинина, рис, кукурудза, гречка, перець зелений, горох, картопля та ін.); низьку (баранина, конина, слива, кавун, банани, ріпа, гарбуз). Але часто алергічну реакцію може викликати не сам продукт, а харчові добавки, що застосовуються для поліпшення смаку, кольору, запаху та збільшення терміну зберігання, харчові барвники і генетично оброблені продукти.

У людей, які страждають на поліноз (алергію на пилок рослин), нерідко буває перехресна харчова чутливість, тобто існує низка продуктів, які мають структури подібні з пилком дерев, злакових і бур'янів, вживання в їжу яких викликає алергічну реакцію.

Які ознаки вказують на те, що в людини алергія, а не щось інше?

– Клінічні прояви харчової алергії різноманітні. Найбільш загрозливим  з них є анафілактичний шок – така реакція розвивається дуже швидко, призводить до погіршення кровообігу і до гіпоксії у всіх органах, і без вчасної медичної допомоги може закінчитися смертю. Небезпечним може бути і набряк Квінке в гортані.

Весь світ облетіла така історія: у 17-річного Джемі Стюарта, що мав алергію на арахіс, розвинувся анафілактичний шок після поцілунку дівчини, яка до цього їла цей горіх. Тобто буває навіть таке, але, на щастя, нечасто.

Найчастіше трапляються різні шкірні прояви, які супроводжуються свербежем. Можливі реакції з боку шлунково-кишкового тракту: блювота, діарея, кольки, свербіння в порожнині рота або в горлі, навіть анорексія (відмова від прийому їжі). Такі реакції не завжди вважають алергічними, бо картина схожа на харчове отруєння.

З боку дихальних шляхів найбільш часто зустрічаються алергічний риніт та ларингіт (осиплість голосу).

Перший рік життя для дитини з генетичною схильністю до атопії є найбільш критичним для розвитку харчової алергії. Атопія – це генетичний стан з низкою симптомів, який проявляється у вигляді почервоніння (його називають атопічним висипом). Насамперед клінічні ознаки харчової алергії виявляються в області ротоглотки. Але найбільш часто симптоматика визначається участю шлунка і кишківника: біль або тяжкість в надчеревній ділянці, зниження апетиту, гіркота в роті, відрижка, печія, нудота, блювота. Біль у животі може бути значним, тривати від декількох хвилин до декількох годин, симулювати "гострий живіт". Варіантом ХА може бути ураження підшлункової залози, хоч це буває нечасто.

Читайте також: Алергія на дім: Що потрібно знати, щоб нове помешкання не стало "тихим убивцею"

Непереносимість харчових продуктів завжди має алергічне походження?

– Ні. Але до вибору продуктів харчування, особливо для дітей, необхідно підходити дуже відповідально, ретельно вивчаючи їх упаковку, маркування, уникаючи сумнівних пропозицій. Уважний і грамотний пацієнт (або батьки дитини, в якої виникли алергічні проблеми) може надати неоціненну допомогу лікарю як у визначенні харчового продукту-алергену, так і в лікуванні харчової алергії (суворе дотримання дієти, лікарських призначень).

Алергія невиліковна? Можна впливати тільки на сиптоми?

– За міжнародними даними алергічні захворювання (АЗ) зустрічаються у 20–40% населення. Виходячи із сучасних наукових даних, можна вважати, що це теоретично невиліковні захворювання. Наявні препарати для лікування алергій можуть давати переважно симптоматичний ефект. Але вони не впливають на причину АЗ і мало впливають на їх імунологічний механізм.

Читайте також: Життя після коронавірусу: Які наслідки залишає COVID-19, і яких сюрпризів можна чекати після одужання

Якщо фармакологічний метод включає в себе препарати, що діють на різні прояви АЗ, то СІТ, тобто специфічна імунотерапія, так звана "вакцинація проти алергії", базується на загальній властивості живих організмів виробляти толерантність (байдужість, адекватну відповідь) на постійні подразники і впливає на всі ланки патогенезу алергічних захворювань. Згадайте про шум, який так дратує вас спочатку і який через деякий час стає непомітним. Згадайте знаменитого Григорія Распутіна, який, боячись замаху, вживав малі дози отрут і виробив у себе несприйнятливість до них. Тобто така терапія грунтується на послідовному введенні надмалих, потім малих і звичайних доз алергенів хворому. Так виробляється толерантність до відповідних алергенів, і клінічна симптоматика алергії зникає. Але настає не одужання, а ремісія – затихання клінічних ознак захворювання, яка може тривати від декількох місяців до багатьох років (іноді, якщо СІТ грамотно і своєчасто проведена в дитинстві, навіть на все життя хворого). Методу ЗВТ вже понад 100 років. Одним з перших став розробляти алергенні вакцини уродженець Одеси Олександра Безредка, який працював у Парижі. Алергологи колишнього СРСР, а потім окремих країн колишнього Союзу зробили значний внесок у розробку методів СІТ. В Україні цей метод застосовується вже кілька десятків років. За цей час накопичено величезний досвід застосування цього методу при різних АЗ. Перш за все, слід підкреслити, що внаслідок застосування цього методу не помер жоден (!) хворий. Таким рівнем безпеки не може "похвалитися" жоден метод, не кажучи вже про фармакотерапію.

З 1994 року в Україні нашими зусиллями з'явилися алергени власного виробництва (раніше вони завозилися з Росії), що дозволило зробити їх більш специфічними (ближчими до природного оточення) і ефективними як для діагностики, так і для лікування АЗ. З 2009 році нами були створені цукрові драже для СІТ (їх немає в світі) і зараз число хворих, що лікуються пероральним методом СІТ, перевищило число хворих, що лікуються методом підшкірних ін'єкцій.

Ми, творці алергенів України, дуже пишаємося тим, що зробили в нелегких умовах і безгрошів’ї. Щорічно нашими алергенами обстежується понад 20 тис. жителів України і лікується понад 2 тисяч. Вони в багато разів ефективніші й дешевші за закордонні препарати алергенів, які не завжди чесно потрапляють на ринок України.

Читайте також: Чий організм найбільше "відчуває весну", і чому медики давно не говорять про "авітаміноз"

Що порадите людям, які мають алергії?

– Мої поради такі ж, як  і в іншого лікаря: не намагайтеся самі лікували алергію першим-ліпшим препаратом, який вам "підкажуть" в аптеці або який рекламують на телебаченні (яким користується сусідка, від якого "стало краще" приятелеві тощо). Будьте уважні до свого організму. Виникла проблема – йдіть до фахівця. В алергічних захворюваннях усе дуже індивідуально.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"