Таємниці подільської кухні: 10 місцевих продуктів, які можуть конкурувати із заморською екзотикою

Топ-10 суперфудів від Олени Павлової, яка прискіпливо вивчає не лише рецепти страв, а й традиції харчування подолян

Валентина Пустіва

Сьогодні Олена Павлова, дослідниця подільської кухні, розповідає читачам Depo.Вінниця про подільські суперфуди, які не менш цінні для людського організму, ніж екзотичні фрукти й овочі. 

Топ-10 подільських суперфудів від Олени Павлової 

"Ото, кажуть, що кіноа зараз "рулить", а авокадо то взагалі – тренд, поряд з тапіокою і чорним рисом. А наше що – гірше?" – запитує Павлова.

Подаємо топ-10 суперфудів від Олени Павлової, яка прискіпливо вивчає не лише рецепти, а й традиції харчування подолян.

1. Сало.

"Точно наш рідненький суперфуд. Містить арахідонову кислоту, яка будує нашу клітинну мембрану, є жовчогінним продуктом, дозволяє організму виробляти "хороший" холестерин і взагалі - куди ми без нього! До того ж, смалець має велику перевагу над рослинними жирами, тому що має одну з найвищих температур приготування без зміни складу похідних продукту", – запевняє Павлова.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо форшмак, в якому "цьоця Фіра" ховала приворотне зілля

2. Льон

"То наша відповідь риб'ячому жиру і взагалі - експерт з жіночої краси і здоров'я. Він активує жіночий гормон, лікує печінку, покращує стан шкіри та волосся і легко і бюджетно замінює ту вашу кіноа за всіма статтями. Ага!" – патріотично продовжує кулінарка.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо сирники з медово-малиновим соусом

3. Конопля харчова

"Це вам не соя! Це краще. Так, як і з соєвих бобів – з конопель можна зробити рослинне молоко і навіть сир, аналог тофу. Але, на відміну від бобів, переважна більшість яких сьогодні є ГМО, коноплі у нас природні і чисті. Насіння харчової коноплі містить рослиний білок і каротин, з неї роблять борошно, олію, висівки, сир і ...молоко", – реабілітує "небезпечну рослину" дослідниця.

Фото: news.ua

4. Пшоно

"Їжа чумаків, козаків і всіх здорових людей. Чому? А тому що пшоно – найдавніша рослина, що вживається у їжу. Насправді, просо, з якого роблять пшоно – це не злак, а тому в ньому немає глютену, зате єгепапротектори, ліпотропні речовини (що запобігають ожирінню), залізо і цинк, селен і магній", – переконує скептиків вінничанка.

Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Таємниці подільської кухні: Варимо легендарну козацьку кашу з тиманівською "пропискою"

5. Квашена капуста

"Ото дійсно смакова бомба і суперфуд! Особливо у поєднанні з попереднім дали нам не лише капуняк, а й засипану капусту – страву козаків. Ферментована капусточка з бочечки, приправлена морквою, або крижавками – то вітаміни і мінерали на всю зиму", – захоплено веде далі Олена Павлова.

Фото: dreamfood.ua

Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо млинці, щоб "закрити хату від холоду і лиха зимового"

6. Часник 

Фото: Вікіпедія

7. Цибуля

Фото: Вікіпедія

"Просто без коментарів. Я не знаю, що краще захищає у холодну пору нас від застуди. Ну і це споконвічні магічні обереги кожної хати", – переконана гастроблогерка.

Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо галушки, які "самі в рот застрибують"

8. Мак

"Джерело кальцію. Недарма моя бабця примовляла "Їж, дурню, бо то з маком", коли готувала свої смачні пиріжки або шулики з маком і медом. У ста грамах продукту міститься півторадобова доза кальцію!" – ошелешує Павлова.

Фото: lifegid

9. Горіхи 

"Усі – лісові, волоські. Хоч і надвзичайно калорійні – зате кожна калорія йде на користь", – переконує наша співбесідниця.

Фото: Вікіпедія

10. Шипшина

"Ну і, звичайно,шипшина! Можна збирати й свою власну суперягоду, а можна купувати в аптеках і на ринках, щоб виводити токсини, заряджатися вітаміном С і купою інших корисних речовин, що особливо важливо на початку весни", – завершує Олена Павлова свою класифікацію суперфудів.

Фото: Сергій Бахмутов

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця