ЧС 2018
Вибори-2019
Онлайн
Сектор
Спецпроекти
Країна Укропів

Перше, друге і компот: Як у вінницькому шпиталі варять каші за стандартами НАТО

Тепер раціон військових – вітамінізований та калорійніший  

Depo.
8 лютого 2018 12:00
ФОТО: depo.ua

Із листопада 2017 року вінницький військовий шпиталь перейшов на систему харчування за стандартами Північноатлантичного Альянсу. Це поки що єдина військова частина у Вінницькій області, яка реформує систему харчування. Що їдять та чи задоволені військовслужбовці новим меню – дізнавалася кореспондентка Depo.Вінниця.

М'ясо, овочі, фрукти, супи та каші на вибір: для військових, які харчуються у вінницькому шпиталі покращили та збагатили раціон.

Нова система продовольчого забезпечення започаткована у 2015 році, її мета – урізноманітнення харчування військовослужбовців та покращення його якості. Каталог продуктів харчування розробляли з урахуванням стандартів Північноатлантичного Альянсу – він вміщує 355 найменувань. Для порівняння: досі було лише 40 назв продуктів.

"Ми є першими лікувальними закладами Міністерства оборони, які переходять на таку систему харчування: це Військово-медичні клінічні центри Центрального та Північного регіонів, – розповідає начальник Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону Олександр Завроцький. – Ми лише розпочали систему реформування, бо вона передбачає не лише продовольче забезпечення, а й капітальний ремонт їдальні, ми набрали новий штат співробітників, а також по-новому організовуємо систему харчування. У нас тепер є нове технологічне обладання та оновленні цехи. Ремонт триває, застаріле обладнання плануємо повністю замінити у 2018 році".

Старший прапорщик Михайло Березовський – учасник миротворчої місії у Конго на Африканському континенті. Брав участь у миротворчих операціях вже 6 разів (Сьєрра-Леона, Ліберія, Конго). Повернувся рік тому в Україну. Працює водієм у військовому шпиталі Вінниці – періодично має ротації у зону проведення антитерористичної операції.

"Їв супчик овочевий та кашу рисову. Вибір є завжди – скажімо, горохова каша чи картопляне пюре, до гарніру – котлета та куряче стегенце. Зараз є альтернатива, ніж до цього, і обирати, треба сказати, є із чого, - каже Михайло, допиваючи компот. - Зараз ми змінюємося та наближаємося до світових стандартів, вже і в нас таке з'являється. Як у НАТОвських арміях".

Лікар-дієтолог госпіталю Сергій Лагода наголошує, що, згідно із новими стандартами, раціон збагатили вітамінами та додали такі смаколики, про які кілька років тому військові могли лиш мріяти: ківі, банани тощо.

"Ми можемо варіювати та змінювати меню, ми прислуховуємося до бажань військовослужбовців. Взимку ми збагачуємо раціон за рахунок томатів чи квашеної капусти – це те, що потребує організм взимку та що є корисним", - каже лікар-дієтолог.

Харчуються "по-новому" і пацієнти шпиталю, обідають тут також і співробітники-контрактники цієї військової частини.

Крім додавання смаколиків на столі, працюють і над повною заміною техніки та встановленням нового обладнання, яке, відповідно, якісніше готує їжу. Кухня та кілька цехів оновлені на 100%, починаючи від устаткування і завершуючи пластиковими вікнами та новенькою плиткою на підлозі та стінах.

Серед планів на 2018 рік – відремонтувати ще п'ять цехів та наситити їх новим обладнанням. Вже закуплено нового обладання на 1,7 млн грн, у планах – закупити обладнання іще на півмільйона гривень. Ремонт та реформування у вінницькому шпиталі триває.

Додамо, що на нову систему харчування також вже переведені Західна Військово-морська база в Одесі, навчальні центри у Бердичеві та Житомирі, Національна академія сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, столичний Національний університет оборони України імені Івана Черняховського тощо.

Більше новин Вінниці та області читайте на Depo.Вінниця

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook