Перше, друге і компот: Як у вінницькому шпиталі варять каші за стандартами НАТО

Тепер раціон військових – вітамінізований та калорійніший  

Перше, друге і компот: Як у вінницькому…

Із листопада 2017 року вінницький військовий шпиталь перейшов на систему харчування за стандартами Північноатлантичного Альянсу. Це поки що єдина військова частина у Вінницькій області, яка реформує систему харчування. Що їдять та чи задоволені військовслужбовці новим меню – дізнавалася кореспондентка Depo.Вінниця.

М'ясо, овочі, фрукти, супи та каші на вибір: для військових, які харчуються у вінницькому шпиталі покращили та збагатили раціон.

Нова система продовольчого забезпечення започаткована у 2015 році, її мета – урізноманітнення харчування військовослужбовців та покращення його якості. Каталог продуктів харчування розробляли з урахуванням стандартів Північноатлантичного Альянсу – він вміщує 355 найменувань. Для порівняння: досі було лише 40 назв продуктів.

"Ми є першими лікувальними закладами Міністерства оборони, які переходять на таку систему харчування: це Військово-медичні клінічні центри Центрального та Північного регіонів, – розповідає начальник Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону Олександр Завроцький. – Ми лише розпочали систему реформування, бо вона передбачає не лише продовольче забезпечення, а й капітальний ремонт їдальні, ми набрали новий штат співробітників, а також по-новому організовуємо систему харчування. У нас тепер є нове технологічне обладання та оновленні цехи. Ремонт триває, застаріле обладнання плануємо повністю замінити у 2018 році".

Старший прапорщик Михайло Березовський – учасник миротворчої місії у Конго на Африканському континенті. Брав участь у миротворчих операціях вже 6 разів (Сьєрра-Леона, Ліберія, Конго). Повернувся рік тому в Україну. Працює водієм у військовому шпиталі Вінниці – періодично має ротації у зону проведення антитерористичної операції.

"Їв супчик овочевий та кашу рисову. Вибір є завжди – скажімо, горохова каша чи картопляне пюре, до гарніру – котлета та куряче стегенце. Зараз є альтернатива, ніж до цього, і обирати, треба сказати, є із чого, - каже Михайло, допиваючи компот. - Зараз ми змінюємося та наближаємося до світових стандартів, вже і в нас таке з'являється. Як у НАТОвських арміях".

Лікар-дієтолог госпіталю Сергій Лагода наголошує, що, згідно із новими стандартами, раціон збагатили вітамінами та додали такі смаколики, про які кілька років тому військові могли лиш мріяти: ківі, банани тощо.

"Ми можемо варіювати та змінювати меню, ми прислуховуємося до бажань військовослужбовців. Взимку ми збагачуємо раціон за рахунок томатів чи квашеної капусти – це те, що потребує організм взимку та що є корисним", - каже лікар-дієтолог.

Харчуються "по-новому" і пацієнти шпиталю, обідають тут також і співробітники-контрактники цієї військової частини.

Крім додавання смаколиків на столі, працюють і над повною заміною техніки та встановленням нового обладнання, яке, відповідно, якісніше готує їжу. Кухня та кілька цехів оновлені на 100%, починаючи від устаткування і завершуючи пластиковими вікнами та новенькою плиткою на підлозі та стінах.

Серед планів на 2018 рік – відремонтувати ще п'ять цехів та наситити їх новим обладнанням. Вже закуплено нового обладання на 1,7 млн грн, у планах – закупити обладнання іще на півмільйона гривень. Ремонт та реформування у вінницькому шпиталі триває.

Додамо, що на нову систему харчування також вже переведені Західна Військово-морська база в Одесі, навчальні центри у Бердичеві та Житомирі, Національна академія сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, столичний Національний університет оборони України імені Івана Черняховського тощо.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme