Таємниці подільської кухні: Готуємо "лютий" білий борщ із цукровим буряком

Дослідниця подільської кухні Олена Павлова пропонує зварити борщ-імпровізацію на основі цукрового буряка, який нерідко використовували в традиційній подільській кухні

Таємниці подільської кухні: Готуємо "лют…

Олена Павлова, дослідниця подільської кухні, частуватиме читачів Depo.Вінниця  незвичним борщем. У його основі – цукровий буряк, який, на думку дослідниці, незаслужено зник з раціону українців, зокрема й подолян. Щоправда, його зараз не всі можуть знайти, але Павлова знайшла і впевнена, що справжнім кулінарам-експериментаторам це теж під силу. 

Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо форшмак, в якому "цьоця Фіра" ховала приворотне зілля

"На дворі лютий, хоч і нестандартний, тому пропоную приготувати "лютий" борщ – борщ з цукрового буряка з грибами і вареннячком з сала та яблук, гострим соусом і забілений кислим молоком, – інтригує Павлова. – Берете буряк, цукровий. Бозна, де ви його візьмете, але борщ буде того вартий. Оббираєте, натираєте на крупну тертку, в банячок вкладаєте нарізаний пастернак, такими ж невеликими кубиками – корінь селери, барабольку, цибульку. Заливаєте окропом. Додаєте буряк. Окремо зв'язуєте ниткою всю зелепушку, що є вдома – стебла петрушки та кропу, селеру зелену. Туди ж додаєте півцибулини, якщо велика, або цілу, якщо мала. Потім це все витягнете, а смак і пахощі залишаться. Коли коренеплоди зваряться, додаєте квашену капусточку, трохи соку з-під неї і далі – що душі завгодно. Я от передала куті меду, тобто буряка у борщ, то рятувала його від солодкого смаку соусом з аличі, двома ложками сливового соусу, а потім чайною ложкою гострого соусу на кшталт аджики. Потім подивилася на три грибочки, що сумували у холодильнику, то і їх до банячка вкинула. А потім згадала за своє вареннячко з сала і яблук, то ним борщ і заправила, бо не люблю робити зажарки, ледача я. А що сметани вдома не було, то додала кислого молочка. І вийшов такий трохи дивний, але смачний борщик – солодкий, кислий, гострий і гарячий. А ще салко на хлібчик та часничку зубчик – і все. Щастя є! Приєднуйтеся до трапези!"

Читайте також: Таємниці подільської кухні: Печемо мандрики – клаптики літа посеред зими

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"