Таємниці подільської кухні: Готуємо "лютий" білий борщ із цукровим буряком
Дослідниця подільської кухні Олена Павлова пропонує зварити борщ-імпровізацію на основі цукрового буряка, який нерідко використовували в традиційній подільській кухні
- Вінниця
-
16 лютого 2020 16:00

Олена Павлова, дослідниця подільської кухні, частуватиме читачів Depo.Вінниця незвичним борщем. У його основі – цукровий буряк, який, на думку дослідниці, незаслужено зник з раціону українців, зокрема й подолян. Щоправда, його зараз не всі можуть знайти, але Павлова знайшла і впевнена, що справжнім кулінарам-експериментаторам це теж під силу.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо форшмак, в якому "цьоця Фіра" ховала приворотне зілля
"На дворі лютий, хоч і нестандартний, тому пропоную приготувати "лютий" борщ – борщ з цукрового буряка з грибами і вареннячком з сала та яблук, гострим соусом і забілений кислим молоком, – інтригує Павлова. – Берете буряк, цукровий. Бозна, де ви його візьмете, але борщ буде того вартий. Оббираєте, натираєте на крупну тертку, в банячок вкладаєте нарізаний пастернак, такими ж невеликими кубиками – корінь селери, барабольку, цибульку. Заливаєте окропом. Додаєте буряк. Окремо зв'язуєте ниткою всю зелепушку, що є вдома – стебла петрушки та кропу, селеру зелену. Туди ж додаєте півцибулини, якщо велика, або цілу, якщо мала. Потім це все витягнете, а смак і пахощі залишаться. Коли коренеплоди зваряться, додаєте квашену капусточку, трохи соку з-під неї і далі – що душі завгодно. Я от передала куті меду, тобто буряка у борщ, то рятувала його від солодкого смаку соусом з аличі, двома ложками сливового соусу, а потім чайною ложкою гострого соусу на кшталт аджики. Потім подивилася на три грибочки, що сумували у холодильнику, то і їх до банячка вкинула. А потім згадала за своє вареннячко з сала і яблук, то ним борщ і заправила, бо не люблю робити зажарки, ледача я. А що сметани вдома не було, то додала кислого молочка. І вийшов такий трохи дивний, але смачний борщик – солодкий, кислий, гострий і гарячий. А ще салко на хлібчик та часничку зубчик – і все. Щастя є! Приєднуйтеся до трапези!"
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Печемо мандрики – клаптики літа посеред зими
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця
Всі новини на одному каналі в Google News
- 23:35У Державній службі зайнятості розповіли, які спеціальності зараз найбільше затребувані
- 21:25 Міненерго фактично у всіх областях вводить відключення світла
- 16:54Тренінги, що рятують життя енергетиків: У Вінниці пройшли навчання з домедичної допомоги за підтримки Фонду Андрія Матюхи ФОТО
- 21:08Смертельна ДТП на Вінниччині: Троє загиблих та троє травмованих
- 20:44 В Україні стартував новий епідемічний сезон захворюваності на грип, COVID-19 та інші ГРВІ
- 21:01На Вінниччині судитимуть директор гірничовидобувного підприємства за несплату 27 млн грн
- 23:21У Вінниці на вулиці хлопцю вистрілили в обличчя
- 15:28Українцям треба перереєструвати права власності на нерухомість
- 10:02Дефіцит "синіх комірців" і скептичні прогнози великих роботодавців - результати опитування
- 20:48 Завдяки СБУ, яка викриває кротів-навідників, наші міста мають електрику, - експерт
- 20:29На Вінниччині викрили мережу збуту наркотиків у колонії на чолі з так званим "смотрящим" (ВІДЕО) Відео
- 16:59У Вінниці провели зустріч IT Meets: Головна тема — майбутнє сервісного бізнесу та роль CEO ФОТО
- 14:36AirPods Pro 3: нові можливості Інновації
- 08:33Вночі ворог масовано атакував критичну інфраструктуру Вінниччини
- 14:42Сліпий жереб і рука Реброва: "Динамо" і "Шахтар" зустрінуться в кубковому матчі на виліт перед грою в чемпіонаті
- 09:43В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у жовтні
- 21:21 Міноборони вводить автоматичну постановку на військовий облік: Кого це стосується
- 08:36Росіяни вдарили по енергетичній інфраструктурі на Вінниччині
- 13:42На Вінниччині повернули державі ділянку лісу та водний об’єкт урочища "Вороновицька дача"