Таємниці подільської кухні: Готуємо "лютий" білий борщ із цукровим буряком
Дослідниця подільської кухні Олена Павлова пропонує зварити борщ-імпровізацію на основі цукрового буряка, який нерідко використовували в традиційній подільській кухні
- Вінниця
-
16 лютого 2020 16:00

Олена Павлова, дослідниця подільської кухні, частуватиме читачів Depo.Вінниця незвичним борщем. У його основі – цукровий буряк, який, на думку дослідниці, незаслужено зник з раціону українців, зокрема й подолян. Щоправда, його зараз не всі можуть знайти, але Павлова знайшла і впевнена, що справжнім кулінарам-експериментаторам це теж під силу.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо форшмак, в якому "цьоця Фіра" ховала приворотне зілля
"На дворі лютий, хоч і нестандартний, тому пропоную приготувати "лютий" борщ – борщ з цукрового буряка з грибами і вареннячком з сала та яблук, гострим соусом і забілений кислим молоком, – інтригує Павлова. – Берете буряк, цукровий. Бозна, де ви його візьмете, але борщ буде того вартий. Оббираєте, натираєте на крупну тертку, в банячок вкладаєте нарізаний пастернак, такими ж невеликими кубиками – корінь селери, барабольку, цибульку. Заливаєте окропом. Додаєте буряк. Окремо зв'язуєте ниткою всю зелепушку, що є вдома – стебла петрушки та кропу, селеру зелену. Туди ж додаєте півцибулини, якщо велика, або цілу, якщо мала. Потім це все витягнете, а смак і пахощі залишаться. Коли коренеплоди зваряться, додаєте квашену капусточку, трохи соку з-під неї і далі – що душі завгодно. Я от передала куті меду, тобто буряка у борщ, то рятувала його від солодкого смаку соусом з аличі, двома ложками сливового соусу, а потім чайною ложкою гострого соусу на кшталт аджики. Потім подивилася на три грибочки, що сумували у холодильнику, то і їх до банячка вкинула. А потім згадала за своє вареннячко з сала і яблук, то ним борщ і заправила, бо не люблю робити зажарки, ледача я. А що сметани вдома не було, то додала кислого молочка. І вийшов такий трохи дивний, але смачний борщик – солодкий, кислий, гострий і гарячий. А ще салко на хлібчик та часничку зубчик – і все. Щастя є! Приєднуйтеся до трапези!"
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Печемо мандрики – клаптики літа посеред зими
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця
Всі новини на одному каналі в Google News
- 12:51У рейсовому автобусі на кордоні з Молдовою знайшли три десятки незадекларованих макбуків Відео
- 22:44 З 2026 року українці щороку платитимуть більше за електроенергію
- 12:30 Рада схвалила відновлення трансляцій засідань парламенту, але з середини вересня
- 21:24На Вінниччині громадам повернули майже тисячу га водосховищ
- 09:03В Укргідрометцентір спрогнозували, якою буде погода в Україні у вересні
- 19:52Зеленський підписав закон, за яким в Україні офіційно засуджуватиметься рашизм
- 15:54Як вибрати оптимальну суму та термін мікропозики Актуально
- 23:23Ще шість нових індустріальних парків з різних регіонів внесено до реєстру
- 22:19Вінничани, який зґвалтував свою неповнолітню доньку, проведе 13 років за ґратами
- 21:18Зеленський назвав країни, з якими першими застосують норми про множинне громадянство
- 12:55 Як протидіяти новому штаму коронавірусу: Українські вірусологи поділилися результатами досліджень Новини компаній
- 12:03На Вінниччині майстер лісу допустив незаконну вирубку на понад 3 млн грн
- 12:56Закупівля спецодягу за завищеними цінами: Підозру отримав очільник ДСНС Вінниччини
- 10:45Прикордонники затримали двох чоловіків, що намагалися дістатися Молдови, переливши Дністер
- 11:48Планував форсувати Дністер: На Вінниччині затримали ухилянта з ластами ФОТО
- 10:23Очільник Вінницького облуправління ДСНС змушував підлеглих будувати йому будинки ФОТО
- 09:02"УЗ" змінює розклад поїздів у 8 областях (СПИСОК)
- 14:28Синоптики уже сьогодні прогнозують погіршення погоди
- 12:00 Напередодні переговорів Зеленський-Трамп. Логіка сторін