Таємниці подільської кухні: Готуємо "лютий" білий борщ із цукровим буряком
Дослідниця подільської кухні Олена Павлова пропонує зварити борщ-імпровізацію на основі цукрового буряка, який нерідко використовували в традиційній подільській кухні
- Вінниця
-
16 лютого 2020 16:00

Олена Павлова, дослідниця подільської кухні, частуватиме читачів Depo.Вінниця незвичним борщем. У його основі – цукровий буряк, який, на думку дослідниці, незаслужено зник з раціону українців, зокрема й подолян. Щоправда, його зараз не всі можуть знайти, але Павлова знайшла і впевнена, що справжнім кулінарам-експериментаторам це теж під силу.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо форшмак, в якому "цьоця Фіра" ховала приворотне зілля
"На дворі лютий, хоч і нестандартний, тому пропоную приготувати "лютий" борщ – борщ з цукрового буряка з грибами і вареннячком з сала та яблук, гострим соусом і забілений кислим молоком, – інтригує Павлова. – Берете буряк, цукровий. Бозна, де ви його візьмете, але борщ буде того вартий. Оббираєте, натираєте на крупну тертку, в банячок вкладаєте нарізаний пастернак, такими ж невеликими кубиками – корінь селери, барабольку, цибульку. Заливаєте окропом. Додаєте буряк. Окремо зв'язуєте ниткою всю зелепушку, що є вдома – стебла петрушки та кропу, селеру зелену. Туди ж додаєте півцибулини, якщо велика, або цілу, якщо мала. Потім це все витягнете, а смак і пахощі залишаться. Коли коренеплоди зваряться, додаєте квашену капусточку, трохи соку з-під неї і далі – що душі завгодно. Я от передала куті меду, тобто буряка у борщ, то рятувала його від солодкого смаку соусом з аличі, двома ложками сливового соусу, а потім чайною ложкою гострого соусу на кшталт аджики. Потім подивилася на три грибочки, що сумували у холодильнику, то і їх до банячка вкинула. А потім згадала за своє вареннячко з сала і яблук, то ним борщ і заправила, бо не люблю робити зажарки, ледача я. А що сметани вдома не було, то додала кислого молочка. І вийшов такий трохи дивний, але смачний борщик – солодкий, кислий, гострий і гарячий. А ще салко на хлібчик та часничку зубчик – і все. Щастя є! Приєднуйтеся до трапези!"
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Печемо мандрики – клаптики літа посеред зими
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця
Всі новини на одному каналі в Google News
- 17:50 Суд взяв під варту 23-річного підозрюваного у вбивстві школярів на Вінниччині
- 13:52Штовхав і душив учнів: Стало відомо про конфлікту поведінку 23-річного вчителя, якого підозрюють у вбивстві двох школярів
- 09:10Прокурори оголосили підозру 23-річному вчителю, що зарізав двох школярів на Вінниччині ФОТО
- 19:32 Вбивство школярів на Вінниччині: правоохоронці розповіли приголомшливі деталі трагедії
- 12:51 Вбивство школярів на Вінниччині: Правоохоронці затримали 23-річного вчителя, якого підозрюють у злочині ФОТО
- 10:17На Вінниччині зарізали двох дітей. Поліція вже затримала підозрюваного
- 08:19Окупанти вранці вдарили по промислових об'єктах на Вінниччині
- 23:28В Україні сіють озимину
- 09:02У "Дії" відтепер можна отримувати медичні сповіщення
- 12:51У рейсовому автобусі на кордоні з Молдовою знайшли три десятки незадекларованих макбуків Відео
- 10:02Міноборони оновило порядок виплати допомоги родинам загиблих військових
- 21:54 Зеленський: Гарантії безпеки для України включають захист на землі, в повітрі, на морі та фінансування ЗСУ Відео
- 22:44 З 2026 року українці щороку платитимуть більше за електроенергію
- 12:30 Рада схвалила відновлення трансляцій засідань парламенту, але з середини вересня
- 21:24На Вінниччині громадам повернули майже тисячу га водосховищ
- 09:03В Укргідрометцентір спрогнозували, якою буде погода в Україні у вересні
- 19:52Зеленський підписав закон, за яким в Україні офіційно засуджуватиметься рашизм
- 15:54Як вибрати оптимальну суму та термін мікропозики Актуально
- 23:23Ще шість нових індустріальних парків з різних регіонів внесено до реєстру