Таємниці подільської кухні: Готуємо "лютий" білий борщ із цукровим буряком
Дослідниця подільської кухні Олена Павлова пропонує зварити борщ-імпровізацію на основі цукрового буряка, який нерідко використовували в традиційній подільській кухні
- Вінниця
-
16 лютого 2020 16:00
Олена Павлова, дослідниця подільської кухні, частуватиме читачів Depo.Вінниця незвичним борщем. У його основі – цукровий буряк, який, на думку дослідниці, незаслужено зник з раціону українців, зокрема й подолян. Щоправда, його зараз не всі можуть знайти, але Павлова знайшла і впевнена, що справжнім кулінарам-експериментаторам це теж під силу.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо форшмак, в якому "цьоця Фіра" ховала приворотне зілля
"На дворі лютий, хоч і нестандартний, тому пропоную приготувати "лютий" борщ – борщ з цукрового буряка з грибами і вареннячком з сала та яблук, гострим соусом і забілений кислим молоком, – інтригує Павлова. – Берете буряк, цукровий. Бозна, де ви його візьмете, але борщ буде того вартий. Оббираєте, натираєте на крупну тертку, в банячок вкладаєте нарізаний пастернак, такими ж невеликими кубиками – корінь селери, барабольку, цибульку. Заливаєте окропом. Додаєте буряк. Окремо зв'язуєте ниткою всю зелепушку, що є вдома – стебла петрушки та кропу, селеру зелену. Туди ж додаєте півцибулини, якщо велика, або цілу, якщо мала. Потім це все витягнете, а смак і пахощі залишаться. Коли коренеплоди зваряться, додаєте квашену капусточку, трохи соку з-під неї і далі – що душі завгодно. Я от передала куті меду, тобто буряка у борщ, то рятувала його від солодкого смаку соусом з аличі, двома ложками сливового соусу, а потім чайною ложкою гострого соусу на кшталт аджики. Потім подивилася на три грибочки, що сумували у холодильнику, то і їх до банячка вкинула. А потім згадала за своє вареннячко з сала і яблук, то ним борщ і заправила, бо не люблю робити зажарки, ледача я. А що сметани вдома не було, то додала кислого молочка. І вийшов такий трохи дивний, але смачний борщик – солодкий, кислий, гострий і гарячий. А ще салко на хлібчик та часничку зубчик – і все. Щастя є! Приєднуйтеся до трапези!"
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Печемо мандрики – клаптики літа посеред зими
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця
Всі новини на одному каналі в Google News
- 09:23 У лісі на Вінниччині виявили вцілілий ворожий дрон ФОТО
- 13:33 В Україні стартувала весняна посівна
- 14:24Збитий, але небезпечний: На Вінниччині знайшли ворожий дрон (ФОТО) ФОТО
- 10:31На Вінниччині знищили бойову частину ракети, що не розірвалася
- 09:42Дронова атака на Вінниччину: загиблих побільшало до двох
- 23:52 У Вінниці вже є загиблий внаслідок атаки рашистів: Роботи з розбору завалів тривають
- 22:16 Влучання у Вінниці: Перші подробиці
- 13:31 Міноборони України повідомило про новий алгоритм рекрутингу до лав ЗСУ
- 16:56В Україні циркулює майже три десятки варіантів COVID, - МОЗ
- 10:31На Вінниччині викрили російську агентку, що вивідувала координати військових шпиталів та місць базування підрозділів ЗСУ
- 10:01Щонайменше у п'яти областях фіксують руйнування внаслідок атаки дронів рф, є поранений
- 08:20Нічна атака рашистських "шахедів": Окупанти запускали дрони чотирма хвилями
- 17:49Звільнених строковиків упродовж року мобілізовувати не будуть
- 15:29 В українському війську планують замінити консерви у сухпайках на повноцінні страви
- 14:47Наркоторгівцю з Вінниці загрожує 8-річне ув'язнення
- 06:45Некультурна статистика: Майже дві тисячі об’єктів культурної інфраструктури пошкодили рашисти в Україні
- 23:40Як працює система екстреної допомоги населенню за єдиним номером 112
- 10:24У полі поблизу одного з сіл Вінниччини знешкодили частини ворожої ракети Х-101 (ВІДЕО) Відео
- 10:53В гідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні в березні