Таємниці подільської кухні: Готуємо "лютий" білий борщ із цукровим буряком
Дослідниця подільської кухні Олена Павлова пропонує зварити борщ-імпровізацію на основі цукрового буряка, який нерідко використовували в традиційній подільській кухні
- Вінниця
-
16 лютого 2020 16:00

Олена Павлова, дослідниця подільської кухні, частуватиме читачів Depo.Вінниця незвичним борщем. У його основі – цукровий буряк, який, на думку дослідниці, незаслужено зник з раціону українців, зокрема й подолян. Щоправда, його зараз не всі можуть знайти, але Павлова знайшла і впевнена, що справжнім кулінарам-експериментаторам це теж під силу.
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо форшмак, в якому "цьоця Фіра" ховала приворотне зілля
"На дворі лютий, хоч і нестандартний, тому пропоную приготувати "лютий" борщ – борщ з цукрового буряка з грибами і вареннячком з сала та яблук, гострим соусом і забілений кислим молоком, – інтригує Павлова. – Берете буряк, цукровий. Бозна, де ви його візьмете, але борщ буде того вартий. Оббираєте, натираєте на крупну тертку, в банячок вкладаєте нарізаний пастернак, такими ж невеликими кубиками – корінь селери, барабольку, цибульку. Заливаєте окропом. Додаєте буряк. Окремо зв'язуєте ниткою всю зелепушку, що є вдома – стебла петрушки та кропу, селеру зелену. Туди ж додаєте півцибулини, якщо велика, або цілу, якщо мала. Потім це все витягнете, а смак і пахощі залишаться. Коли коренеплоди зваряться, додаєте квашену капусточку, трохи соку з-під неї і далі – що душі завгодно. Я от передала куті меду, тобто буряка у борщ, то рятувала його від солодкого смаку соусом з аличі, двома ложками сливового соусу, а потім чайною ложкою гострого соусу на кшталт аджики. Потім подивилася на три грибочки, що сумували у холодильнику, то і їх до банячка вкинула. А потім згадала за своє вареннячко з сала і яблук, то ним борщ і заправила, бо не люблю робити зажарки, ледача я. А що сметани вдома не було, то додала кислого молочка. І вийшов такий трохи дивний, але смачний борщик – солодкий, кислий, гострий і гарячий. А ще салко на хлібчик та часничку зубчик – і все. Щастя є! Приєднуйтеся до трапези!"
Читайте також: Таємниці подільської кухні: Печемо мандрики – клаптики літа посеред зими
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця
Всі новини на одному каналі в Google News
- 13:31 РФ може й надалі атакувати ТЦК, то - частина планів московії
- 15:45 В Україні можуть ввести чотириденний робочий тиждень, - Гетманцев
- 10:42У місті на Вінниччині зареєстровано спалах сальмонельозу
- 20:16Як відкрити точку з продажу шаурми в Україні і не прогоріти Актуально
- 22:00 У Вінниці відбувся фестиваль польової кухні імені Тараса Сича (ФОТОРЕПОРТАЖ) ФОТО
- 15:33Продавав довідки про інвалідність за $4 000: Вінничанину повідомили про підозру ФОТО
- 11:20В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні в липні
- 10:35Як зробити вихідний дзвінок ефективним: поради для бізнесу Актуально
- 21:39Летальне зіткнення: На Вінниччині в ДТП горіли дві вантажівки та бус ФОТО
- 09:20"УЗ" призначає нові поїзди з Одеси (ГРАФІК)
- 11:26На Вінниччині підліток отримав сильне ураження струмом на даху вантажного вагона ФОТО
- 12:01У ГУР назвали кількість ракет та дронів, які назбирала росія
- 20:10 Українцям дозволили множинне громадянство, але є "вето"
- 10:36Планували форсувати Дністер: На Вінниччині прикордонники затримали двох чоловіків, що мали намір втекти вплав до Молдови
- 11:40Міноборони анонсувало штрафи за порушення військового обліку в "Резерв+"
- 10:03"УЗ" призначила нові поїзди на літо (СПИСОК)
- 23:25 Українці проти територіальних поступок рф, - опитування
- 21:40Заява глави Пентагону: США зменшать військову підтримку України
- 16:09Настільні ігри для всіх: чим зайнятися вдома без гаджетів Актуально