Таємниці подільської кухні: Варимо борщ із вишнями і яблучний суп

Дослідниця подільської кухні Олена Павлова узагальнила різні варіанти приготування давніх подільських страв 

Валентина Пустіва

Подільська кухня має чимало особливостей. Одна з них – незвичне використання ягід і фруктів. Дослідниця подільської кухні Олена Павлова узагальнила різні варіанти приготування борщу на вишнях і яблучного супу і пропонує читачам Depo.Вінниця свої рецепти двох традиційних і незаслужено забутих подільських страв. Обидві страви пісні. 

Борщ із вишнями 

Для приготування борщу потрібні один буряк, дві морквини, чотири картоплини, один зубець часнику, по 200 грамів вишні і квасолі, капуста, сіль, перець, олія, сметана. Вишня – замісь звичних томатів для закислювання борщу. Як розповідає Олена Павлова, на Поділлі для закислення борщу використовували не тільки помідори, а й сметану, сливи (навіть зовсім зелені), агрус і, чи не найчастіше, вишні. 

Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо млинці, щоб "закрити хату від холоду і лиха зимового"

Квасолю можна зварити попередньо або купити уже варену – це прискорить процес приготування. У такому разі готову квасолю додають уже наприкінці процесу. Буряк і моркву можна попередньо протушкували з олією, а можна просто по черзі кидати варити: першим кладуть буряк, який вариться довго, потім моркву, картоплю, капусту. А тим часом готуємо засмажку, яка й має надати страві особливого смаку. Спочатку обсмажуємо дрібно нарізані цибулю і часник. Після того – вишні, просто з соком (у містах вишні можна купити замороженими чи заморозити самостійно, а в селах господині часто консервують на зиму вишні у власному соку, тому це не має бути проблемою в будь-яку пору року), солимо, перчимо і тушкуємо.

Потім усе додаємо в каструлю, не забуваємо, що в нас є заздалегідь зварена квасоля, і додаємо її туди ж. Трохи проварюємо на повільному вогні разом. Нарізаємо зелень. Зелень можна додати і трохи проварити в борщі, але краще покласти в тарілку сирою. Розливаємо борщ у тарілки, заправляємо сметаною і зеленню і смакуємо.

Звісно, можна варити такий же борщ, але не з квасолею, а з м’ясом, можна тушкувати буряк і моркву, а не варити одразу, адже головна особливість цьтого борщу – засмажка з вишнями. 

Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо сирники з медово-малиновим соусом

Яблучний суп

Рецепт не простий, а дуже простий, хоч і дуже незвичний. У невеликій кількості води слід зварити яблука, потім перетерти їх через сито або подрібнити у блендері, довести до кипіння. У склянці вершків, сметани або жирного молока розчинити дві столові ложки толокна або вівсяного борошна і поступово вмішати в суп. За смаком додаються сіль і цукор. Якщо яблука солодкі, то можна додати трохи лимонного соку, якщо кисло-солодкі – не обов’язково. У кінці процесу приготування додати ложку аджики (чайну ложку чи столову – залежить від кількості супу і від того, як хто ставиться до гострих страв).

Смачного! До нових зустрічей на кухні з Оленою Павловою!

Читайте також: Таємниці подільської кухні: 10 місцевих продуктів, які можуть конкурувати із заморською екзотикою

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця