Фестиваль польової кухні: Як у Вінниці варили кашу і смажили шашлики в пам’ять про пацифіста і військового кухаря

Тарас Сич, пам’яті якого присвячено фестиваль, загинув у війні на сході України під Дебальцевим

Фестиваль польової кухні: Як у Вінниці в…
Фото: Сергій Бахмутов

Сьогодні, 28 червня, у Вінниці, в День Конституції України, відбувся традиційній – вже шостий – Фестиваль польової кухні пам’яті Тараса Сича. Разом з іншими вінничанами фестивалив і кореспондент Depo.Вінниця.

Інформаційні матеріали про життя Тараса Сича. Фото: Сергій Бахмутов

На цьогорічний фестиваль зійшлося чимало людей. Організатори жартували, що вони домовилися з "небесною канцелярією" про погоду, і, схоже, їм це вдалося. Фестиваль набув популярності одразу після започаткування, а цього року вінничани чекали його особливо, адже за час карантину скучили за масовими заходами.

На фестивалі польової кухні. Фото: Сергій Бахмутов

Вінниця, фестиваль польової кухні. Фото: Сергій Бахмутов

Ветеран АТО, блогер і волонтер Олександр Грамарчук (відомий під позивним Гром) пропонував вінничанам свій "хіт" під назвою "Сєпар у сметані", а до нього – бігус, суп, шашлик.

Валерій Дяків, директор центру професійно-технічної освіти №1 традиційно смажив кабанчика на рожні, але не цілого, як це було у попередні роки, а частинами.

Вінниця, фестиваль польової кухні, центральний парк. Фото: Сергій Бахмутов

Запрошена "зірка", відомий журналіст і кулінар Костянтин Грубич разом з дослідницею подільської кухні Оленою Павловою варили перлову кашу з овочами. Грубич радо відгукнувся на запрошення взяти участь у фестивалі, адже словосполучення "польова кухня" йому рідне – так називається його телевізійний проєкт, з яким він мандрував Україною, але через карантин мусив призупинити подорожі.

Вінниця, Костянтин Грубич на фестивалі польової кухні, центральний парк. Фото: Сергій Бахмутов

Традиційно бере участь у фестивалі реабілітаційний центр "Гармонія" імені Раїси Панасюк. "Гармонія" частувала варениками. 

Вінниця, Костянтин Грубич на фестивалі польової кухні, центральний парк. Фото: Сергій Бахмутов

Загалом на фестивалі готували 25 різних страв. Щоб скуштувати кожної стррави потроху, достатньо було купити спеціальну фестивальну тарілку за 100 грн, в яку на кожній "точці" можна було отримати порцію певної страви. 

У Вінниці на фестивалі польової кухні, центральний парк. Фото: Сергій Бахмутов

Втім, Фестиваль польової кухні пам’яті Тараса Сича – це не гастрофест у звичному розумінні слова. Захід має патріотичне й благодійне спрямування. Як повідомила Олена Данілова, голова фонду "Подільська громада", всі зібрані під час фестивалю гроші, як і щороку, будуть використані для допомоги українським захисникам.

Крім суто кулінарної складової, у програмі фестивалю були виставка техніки, експозиція, присвячена пам’яті Тараса Сича, концерт патріотичної пісні, тематичні майстеркласи. Діти виготовляли і підписували біцям листівки і малювали для них малюнки. 

Концерт патріотичної пісні під час фестивалю польової кухні.Фото: Сергій Бахмутов

Виставка військової техніки під час фестивалю польової кухні.Фото: Сергій Бахмутов

Під час фестивалю польової кухні дітям дозволяли посидіти у військових автомобілях Фото: Сергій Бахмутов

Польова пошта "Мольфара", фестиваль польової кухні. Фото: Сергій Бахмутов.

Польова пошта "Мольфара". Фото: Сергій Бахмутов.

Стенд "Мольфара"

До слова, винахідник польової кухні (тобто кухні на колесах, завдяки якій військові в польових умовах мають гарячу їжу) Антон Турчанович є родом з Брацлава Тульчинського (раніше – Немирівського) району. Кухню-самовар Турчанович створив у 1904 році, а перші креслення для неї розробляв ще в 1898 році. Патент на винахід конструктор отримав у 1908 році.

А Тарас Сич, пам’яті якого присвячено фестиваль, – вінничанин 1966 року народження. Закінчив у Вінниці школу № 11, потім політехнічний інститут (нині Вінницький національний технічний університет). Служив у лавах Радянської армії, а потім тривалий час шукав своє місце в житті. Працював завідувачем бібліотеки-філії № 17, а в останні роки життя – будівельником. Був послідовником руху хіпі, на дозвіллі брав участь у  ремонті монастиря (безоплатно, на волонтерських засадах. Загинув під час неоголошеної війни на сході України під Дебальцевим.

Тарас Сич, біографія

Брав участь у Революції Гідності, куховарив на Майдані. З Майдану ж пішов добровольцем у батальйон "Київська Русь". Їздив у військкомат — брати направлення на перекваліфікацію (був прикордонником за спеціальністю), бо за своїми переконаннями був пацифістом і зброю до рук принципово не брав. Але своє місце на фронті знайшов і з пацифістськими переконаннями – служив кухарем 25-го окремого мотопіхотного батальйону. Після ротації не захотів залишати побратимів та повернувся до частини (незважаючи на проблеми зі здоров'ям).

Загинув 13 лютого 2015 року – ворожий снаряд розніс кухарський намет. Тіло загиблого Тараса ідентифікували через місяць у місті Дніпрі, поховали у Вінниці 27 березня. Указом Президента України № 553/2015 від 22 вересня 2015 року — орденом "За мужність" III ступеня (посмертно). 

Того ж року в червні у Вінниці вперше провели Фестиваль польової кухні в пам'ять про загиблого військового кухаря-пацифіста. Фестиваль щорічний, не проводився він лише 2020 року, коли через карантин було скасовано більшість масових подій у Вінниці і в Україні взагалі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme