Таємниці подільської кухні: Готуємо млинці, щоб "закрити хату від холоду і лиха зимового"

На Поділлі млинці вважалися покровською стравою, але готують їх, звісно, не лише на Покрову, адже це улюблений символ домашнього затишку 

Валентина Пустіва

Сьогодні Олена Павлова, дослідниця подільської кухні, частуватиме читачів Depo.Вінниця млинцями. Ця страва в її родині сакральна – такий собі оберіг, який береже родинне тепло. Обов’язково готує їх Павлова на Покрову, але, звісно, не тільки на Покрову, а завжди, коли їй хочеться особливого домашнього затишку, і вона пускається у теплі дитячі спогади.  

Читайте також: Таємниці подільської кухні: Готуємо форшмак, в якому "цьоця Фіра" ховала приворотне зілля

"Моя прабабця Юстина народилася на Покрову. А я готую на Покрову млинці, щоб закрити хату від холоду і лиха зимового, як мені завжди наказувала моя бабця Зінаїда, донька тієї самої Юстини", – розповідає Павлова.

А тепер власне рецепт.
"Для тіста:
4 яйця
1 л молока (теплого, це важливо!)
600 гр борошна
10 столових ложок олії, сіль і цукор – за смаком.
Я ще додаю сухих трав у тісто. Смажу млинці тоненькими на сухій сковороді.

Начинка:
500 гр філе (індик, качка, курка або телятина – на вибір)
500 гр свіжих грибів,
петрушка
2 цибулини, підсмажені на пательні.
М'ясо дрібнимо, гриби обсмажуємо, додаємо цибулю. Спеції, сіль, можна трохи бульйону, якщо маса занадто суха. Ретельно перемішуємо.
Викладаємо на млинець начинку, заготаємо. У посуд для запікання вкладаємо млинці і ставимо на годину духовку.
Смакуємо. Теплої і затишної вам зими!" – щиро бажає господиня. 

Читайте також: Таємниці подільської кухні: Варимо легендарну козацьку кашу з тиманівською "пропискою"

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця