UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У Хмільницькому районі проведуть фестиваль на честь легендарної картоплі по-уланівськи

Фестиваль заплановано на 21 серпня

Валентина Пустіва
Шеф-редактор регіональної редакції Depo.Вінниця
У Хмільницькому районі проведуть фестива…

В Уланівській громаді Хмільницького району планують започаткувати кулінарний фекстиваль  "Картопля по-уланівськи", присвячений відомій місцевій страві. Про це повідомляє Depo.Вінниця з посиланням на "Життєві обрії". 

Фестиваль заплановано на 21 серпня. На недавніх зборах оргкомітету було погоджено план заходів, визначено чотири локації, в котрих кожен населений пункт громади презентуватиме авторські страви від Глафіри Дорош, авторки популярного рецепту. 

Вирішено створити й міні-музей Глафіри Дорош.

Рецепт страви простий: порізані четвертини великої  картоплі обсмажують у великій кількості олії і поливають часниковим соусом (подрібнений часник, олія і сіль.) Але саме за цей рецепт п’ятого листопада 1965 року вінничанку Глафіру Дорош нагородили орденом Трудового Червоного Прапора. Ось що писала про це журналістка Оксана Пустовіт

"Слава до кулінарної майстрині з Вінниччини прийшла настільки раптово, що тепер про це ходять легенди. Їх героїня - Глафіра Василівна залишилися у своєму рідному селі Уланові, а не переїхала до Москви, куди її запрошували працювати в ресторани… „Известия" і обід трактористів Як усе було насправді, вже мало хто знає. Розповідають, що з Москви прислали журналіста газети "Известия" із партійним завданням – написати критичний матеріал про Вінницьку область. Тоді погане слово у центральній пресі було рівноцінне звільненню. Розуміло це і вінницьке керівництво, тож від того, як зустрінуть столичного журналіста, залежала їх кар’єра. Начальство постаралося – гостя зустріли так, що він навіть не пам’ятав як. Потім повезли у показовий колгосп в Уланів, неподалік від курортного Хмільника, де газетяра і пригощала Глафіра Дорош. Тепер кажуть, що це, напевно, було єдиним яскравим спогадом журналіста… В "Известиях" про Вінниччину вийшла тільки невелика замітка про "картоплю по-уланівськи", але наскільки вона змінить життя сільської кухарки і самого Уланова, тоді ніхто не здогадувався..."

Жінці вручили орден Трудового Червоного Прапора і запросили працювати в Москві. Вона подякувала, забрала орден, але відмовилася від пропозиції й повернулася до села.

Нагадаємо, у Тульчинській громаді теж проводять фестиваль на честь місцевої страви – тиманівської каші. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme