У селі на Вінниччині влаштували фестиваль на честь козацької каші

Тиманівка – стародавнє село в Тульчинському районі Вінниччини. Кажуть, що "засипану  капусту" тут варять уже років з 400, з козацьких часів. Тому іноді цю кашу ще й козацькою називають

Валентина Пустіва
Шеф-редактор регіональної редакції Depo.Вінниця
У селі на Вінниччині влаштували фестивал…

У селі Тиманівка Тульчинської міської територіальної громади відбувся фестиваль "Диво з горнятка. Тиманівська каша", присвячений традиційній місцевій страві, передає Depo.Вінниця

Диво з горнятка. Тиманівська каша

Фестиваль проводили на території парку палацу Шереметьєва - пам’ятки архітектури XVIIІ століття. В такий спосіб місцева громада хоче привернути увагу до палацу, який потребує негайної реставрації.

Тиманівської каші, яку називають ще засипаною капустою, наварили вдосталь. Але частували під час фкствиалю не тільки кашею. Села Тульчинщини оформили своє "світлиці", і господині привезли на фестиваль чимало страв. 

Фестиваль "Диво з горнятка. Тиманівська каша"

Фестиваль "Диво з горнятка. Тиманівська каша" у Тиманівці

Фестиваль "Диво з горнятка. Тиманівська каша" у Тульчинській громаді

Фестиваль "Диво з горнятка. Тиманівська каша" у Тульчинському районі

Тиманівка – стародавнє село в Тульчинському районі Вінниччини. Кажуть, що "засипану  капусту" тут варять уже років з 400, з козацьких часів. Тому іноді цю кашу ще й козацькою називають. За легендою, саме козаки з походів привезли рецепт польового наїдку, а їхні дружини облагородили його домашніми продуктами. Звісно, як завжди буває в таких випадках, рецепти в різних господинь можуть відрізнятися в деяких деталях, але основа таки одна.

Тиманівська каша

Колись засипану капусту готували тільки в печі, але тепер навіть у селах піч є далеко не в кожній хаті, а в місті про це годі й мріяти. А козаки взагалі варили цю кашу на відкритому вогні. Втім, "засипану капусту" продовжують готувати і в містах, і в селах. 

Фестиваль "Диво з горнятка. Тиманівська каша", Тульчинськй район

У багатьох селах Тульчинського району тиманівську кашу, як і коливо, обов’язково подають на поминках, але ця страва не вважається поминальною, готують її й до святкового столу. Кажуть, що поширена вона  не лише на Вінниччині, а й, наприклад, на Хмельниччині, адже більшість господинь, переїжджаючи в іншу місцевість, не забувають про традиційні страви, які готували в їхньому місті чи селі. 

Пропонуємо рецепт тиманівської каші від дослідниці подільскої кухні Олени Павлової.

Що потрібно для тиманівської каші? Вода (в ідеалі – джерельна) – 1,5 л, капуста квашена – 300 г, пшоно – 200-250 г, цибуля – 1/2 головки або одна невеличка цибулина, сіль – за смаком. Для заливки: яйця – 2 шт, сметана – 250 г, борошно – 150 г, сіль – за смаком. А ще почеревина чи сало з м’ясною прорістю – (точну кількість в рецептах не вказують, але що більше, то краще: миску з кашею слід щедро покрити шкварками).

Гріємо воду разом з капустою (якщо капуста занадто кисла, то варто промити  її). Ріжемо цибулю і вкидаємо в казан до капусти. Пшоно треба добре промити, можна замочити, щоб набубнявіло, а тим часом готуємо заливку. Розбиваємо в миску яйця, збиваємо їх, поступово додаючи борошно і сметану. Завдяки заливці страва буде однорідною. Коли капуста провариться трохи, додаємо в каструлю пшоно і залишаємо на маленькому вогні, не помішуючи. Хвилин на 20-30. Солимо. Що кисліша капуста, то довше вариться пшоно.

Коли пшоно звариться, тоненькою цівкою, помішуючи вариво, вливаємо заливку. Коли добре вимішаємо до однорідної маси, залишаємо кашу вмлівати. Колись це робили в печі, а в сучасних умовах можна покласти в духовку або трохи потримати на малесенькому вогні. Можна спробувавти готувати й у мультиварці. Готову кашу щедро приправляємо шкварками.

Є пісний варіант засипаної капусти: баз яєць і сметани, а лише з борошном. Його розводять водою і заливають в капусту з пшоном, так само помішуючи ложкою. А замість шкварок для пісної каші підсмажують гриби.

Фото: ФБ-сторінки Олени Павлової, Ірини Френкель і Павла Третьякова. 

 

 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme