У місті на Вінниччині зареєстровано спалах сальмонельозу

Станом на 10:00 середи, 2 липня, зареєстровано 29 екстрених повідомлень про випадки гострих кишкових інфекцій. Захворіли, 10 дітей віком до 17 років і 19 дорослих

Христина Макогон

У Калинівці Хмільницького району Вінниччини зареєстровано спалах сальмонельозу, передає Depo.Вінниця з посиланням на Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб

Станом на 10:00 середи, 2 липня, зареєстровано 29 екстрених повідомлень про випадки гострих кишкових інфекцій. Захворіли, 10 дітей віком до 17 років і 19 дорослих. У 4 хворих уже виділено бактерії роду Salmonella.

Як повідомив під час пресбрифінгу генеральний директор Вінницького ОЦКПХ, головний державний санітарний лікар області Ігор Матковський, ймовірна причина зараження – вживання шаурми в одному з місцевих закладів громадського харчування.

"Роботу закладу, через який стався спалах, призупинено, там проведено дезінфекцію. Фахівці Центру контролю та профілактики хвороб разом із Держпродспоживслужбою проводять епідеміологічне розслідування", – зазначив керівник ОЦКПХ.

Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, джерелами якого можуть бути сільськогосподарські тварини та інфіковані люди.

"Найчастіше інфекція передається через заражені продукти тваринного походження – м'ясо птиці, яйця, майонез, соуси – особливо ті, що не пройшли достатню термічну обробку. Зараження можливе й через брудні руки або кухонне обладнання", – підкреслив Ігор Матковський.

Нагадуємо про основні симптоми сальмонельозу:

– раптове підвищення температури;

– нудота, блювання;

– біль у животі, рідкі випорожнення;

– слабкість.

Щоб уникнути захворювання, дотримуйтеся простих правил:

Мийте руки з милом перед їдою, після туалету, після контакту з тваринами та сирими продуктами.

Не купуйте готову їжу в неперевірених місцях, де немає холодильників, водопостачання і належних санітарних умов.

Не вживайте сирі яйця.

Зберігайте продукти і готові страви в холодильнику, особливо – у спеку.

Дотримуйтеся кулінарної гігієни: використовуйте окремі дошки та ножі для сирого м’яса і готових страв.

"У разі появи симптомів харчового отруєння негайно зверніться до лікаря. Самолікування неприпустиме!" – наголосив головний державний санітарний лікар Вінниччини.

Бережіть себе! Формуємо культуру здоров’я разом!

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця