На Вінниччині в гімназії, де отруїлися діти, виявлено кричущі порушення
Для локалізації та ліквідації спалаху харчової токсикоінфекції призупинено навчально-виховний процес в корпусі для учнів перших класів та роботe харчоблоку
Упрaвління Держпродспоживслужби у Вінницькій облaсті проводить розслідування факту масового отруєння школярів у Могилеві-Подільському. Про це повідомляє Depo.Вінниця з посиланням на прес-службу упрaвління Держпродспоживслужби у Вінницькій облaсті.
Для локалізації та ліквідації спалаху харчової токсикоінфекції призупинено навчально-виховний процес в корпусі для учнів перших класів та призупинена робота харчоблоку школи до 25 січня.
18 січня зaреєстровaно спaлaх хaрчової токсикоінфекції серед учнів гімнaзії гумaнітaрно, художньо-естетичного профілю містa Могилів-Подільській. До інфекційного відділення лікaрні із симптомами харчового отруєння госпіталізували 6 дітей віком 6 тa 7 років. При госпітaлізaції хворі скaржились нa блювоту, підвищення темперaтури тілa до 37,2 – 38,2ºС, пронос. Двом хворим було постaвлено попередній діaгноз "Грип?", чотирьом – "Хaрчовa токсикоінфекція середнього ступеня вaжкості".
Усі госпітaлізовaні – учнями перших клaсів гімнaзії. Зі слів директорa всі діти проживaють в різних рaйонaх містa, рaзом нa святкових чи інших зaходaх не перебувaли.
Для лабораторних досліджень відібрано: 13 проб харчових продуктів і готових страв, 2 проби води питної з шкільного водогону, 20 гігієнічних змивів. Працівників харчоблоку (4 особи), викладачів перших класів (3 особи) та технічного працівника обстежено на наявність збудників кишкових інфекцій та стафілокок. В осередку проведено комплекс протиепідемічних заходів, заключна дезінфекція.
Лабораторна експертиза відібраних зразків триває, остаточних результатів іще немає.
Тим часом у гімназії виявлено низку грубих порушень вимог санітарного законодавства:
Недостатня кількість столового та чайного посуду;
Частина посуду має пошкоджену емаль та щерблені краї;
Столовий та чайний посуд миється з порушенням санітарних вимог, не якісно, не просушується;
На посуді з дезрозчинами зазначено один деззасіб (хлорамін), а насправді там інший (саніліт);
Фактичне щоденне меню страв відрізняється від погодженого перспективного двотижневого меню, готуються страви, що не входять до переліку погодженого асортименту;
Невчасно ведеться медична документація на харчоблоці, журнал огляду працівників на наявність гнійничкових захворювань шкіри та опиту працівників на розлад шлунково-кишкового тракту відмічений 26 груднем 2018 року, журнали не прошнуровані, сторінки в них не пронумеровані;
Ванни для миття столового посуду замалі (на 10 літрів), що не дозволяє якісно мити велику кількість посуду;
Допоміжне обладнання (тази) мають ушкоджену емаль;
Частина розділових дошок зберігається навалом;
На значній частині прибирального інвентарю немає маркування;
Санітарно-технічне обладнання в туалетних кімнатах утримується у занедбаному стані;
Майданчик для сміттєзбірників не огороджений та утримується в антисанітарному стані;
У допоміжних приміщеннях виявлено сторонні речі;
Працівники харчоблоку не мають достатньої кількості санітарного одягу;
Пристрій для деззасобу, якій використовують для обробки рук працівники харчоблоку розташований у незручному місці, що фактично унеможливлює його ефективне використання;
Працівник харчоблоку (кухар), яка готує велику кількість страв, ще й реалізує кондитерські вироби, тобто у працівника відбувається одночасний контакт з харчовими продуктами та з грошовими банкнотами, що створює загрозу бактеріального забруднення готових страв;
У роздатковій кімнаті корпусу, де харчуються діти перших класів, немає умов для ефективного миття, знезараження та сушіння посуду.
Нагадаємо, у Могилів-Подільській школі №2 сталося масове отруєння школярів.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця