Двоє жителів Вінниччини цього року захворіли на ботулізм

Захворювання на ботулізм в обох випадках пов'язують з вживанням м'ясних консервів домашнього виготовлення

З початку 2018 року у лікувальні заклади потрапили двоє жителів Вінниччини, хворих на ботулізм. Про це повідомляє Depo.Вінниця з посиланням на прес-службу Вінницької міської ради.

Захворювання на ботулізм в обох випадках пов'язують з вживанням м'ясних консервів домашнього виготовлення.

Лікарі нагадують, що ботулізм – хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій – збудників ботулізму (клостридіум ботулінум) і характеризується ураженням центральної вегетативної нервових систем і є смертельно небезпечною. Ботулотоксин – одна із найсильніших відомих у природі отрут. Токсин нестійкий до дії температури, розпадається при тепловій обробці харчових продуктів (при кип'ятінні протягом 15 хвилин повністю втрачає свої токсичні властивості).

Основні симптоми захворювання: нудота, блювота, пронос, загальна слабкість, сухість в роті, порушення зору (нечіткість бачення найближчих предметів тощо), м'язова слабкість, втрата свідомості. Прогноз при ботулізмі завжди важкий, своєчасне лікування із застосуванням протиботулінічної сироватки може забезпечити поступове одужання.

Зараження людини ботулізмом може відбутися під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. В останні роки у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, осідаючи у різних відділах нервової системи.

У разі найменшої підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити в спеціалізоване відділення, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв'язування і виведення токсинів з організму. Ускладнення виникають часто. До них належать: токсичний міокардит (ураження м'язів серця), пневмонія (запалення легень), сепсис (зараження крові).

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених, зіпсованих продуктів, найголовнішою у профілактиці цього захворювання є роз'яснювальна робота серед населення щодо правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса щодо необхідності ретельного дотримання технології.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця