"Кумасін борщ" та "Пиріжечки від Раєчки", або чим вінницька "Кухня мольфара" годує атовців

На "Кухні Мольфара" вінницькі волонтери готують "сухі" і "мокрі" борщі. А також - голубці, вареники, прижіки

"Кумасін борщ" та "Пиріжечки від Раєчки"…

З вінницької "Кухні Мольфара" волонтери вчора, 10 грудня, доставили на Схід близько трьох тонн різноманітних страв, серед яких морожені голубці, вареники,  пиріжки, борщові концентрати, сирна запіканка, повідомляє Depo.Вінниця.

"Кухня Мольфара" - один із проектів громадської організації "Народна перемога". Як розповідає її президент Юлія Вотчер, проект "Мольфар" був створений, щоб допомагати бійцям на передовій у всіх можливих напрямках, в тому числі і забезпечення продуктами. 

Майже 400 літрів борщу відправили вінничани за рік на Схід атовцям - фото 1

Все почалося більше року тому з кухні вінницької активістки Оксани Буги. Жінка постійно робила для себе борщову заготовку, яку закручувала у банках на зиму. Овочі, які додають у борщ, господиня варила у невеликій кількості води. Потім отриманий концентрат  закручувала у банки. Достатньо у таку заготовку додати води, картоплі і перекип'ятити, щоб вийшов справжній борщ. 

Одного разу жінка передала баночку такого борщу в зону АТО. Бійці оцінили і попросили більше. Відтоді всією сім'єю щодня жінка варила по 20 літрів борщу. А на вихідні - і всі 40 літрів. 

"Нас у сім'ї п'ятеро - я чоловік, двоє дітей і батько. Так одні чистять овочі, інші крутять, а я- варю і мию кухню ", - розповідає волонтерка. 

Згодом до неї приєдналися й інші активісти. Так з'явилася "Кухня Мольфара", де тепер готують вареники, голубці, сухі борщі, горохові сухі супи, печуть пиріжки і запіканки. З квартир жінок "Кухня  Мольфара" перемандрувала до однієї з їдалень міста. 

Деякі страви вже "обросли" народними назвами: "Кумасін борщ", "Пиріжечки від Раєчки", "Фасолька від Сірожі". На інших - волонтери креативлять. Наприклад, на сирних запіканках родзинками викладають герб України. 

Майже 400 літрів борщу відправили вінничани за рік на Схід атовцям - фото 4

Після "мокрих" волонтери почали робити "сухі борщі", які теж стали відомими на всю Україну. Натерті овочі активісти сушать у сушарках на одному з підприємств під Вінницею. Потім все пакують у пакети.

"Поки дівчата розробили рецептуру борщу, то ми його багато наїлися", - жартує автор проекту Юлія Вотчер. 

Продукти для "Кухні Мольфара" приносять вінничани і дають підприємства. Юлія Вотчер розповідає, що вже є домовленість з Вінницькою облдержадміністрацією, щоб продукти давали фермерські господарства і щоб це було більш систематично. 

За словами волонтерки, протягом минулого року на Схід волонтери відправили близько 40 тонн борщового концентрату. Це близько 350 тисяч літрів борщу, оскільки з одного кілограма виходить 8-9 літрів страви. Також - більше 35 тисяч пиріжків та 300 кілограм "сухих" борщів.

Майже 400 літрів борщу відправили вінничани за рік на Схід атовцям - фото 2

 Майже 400 літрів борщу відправили вінничани за рік на Схід атовцям - фото 3

Майже 400 літрів борщу відправили вінничани за рік на Схід атовцям - фото 5

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme